Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cele mai predispuse persoane la accident vascular, pe căldură. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Se produce o închidere a vaselor”

Cele mai predispuse persoane la accident vascular, pe căldură. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Se produce o închidere a vaselor”

vlad ciurea
Persoanele cele mai predispuse la accident vascular cerebral. Sursă foto: Antena 3 CNN
de Andreea Cigolea    |    12 Iul 2024   •   06:00

Canicula afectează tot organismul, nu doar creierul, susține prof. dr. Vlad Ciurea în rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN. Însă dacă asta se întâmplă în cazul tuturor persoanelor, există unele care sunt mult mai predispuse la probleme grave decât altele. 

De exemplu, potrivit renumitului neurochirurg, accidentele vasculare cerebrale sunt extrem de frecvente în această perioadă. 

Acestea apar ”mai ales la persoanele solicitate, mai ales la persoanele de răspundere, la persoanele care trebuie să ia decizii, care sunt sub stres.

Acestea se enervează și atunci se produce o închidere a vaselor, și prin căldura despre care am vorbit, și prin cantitatea minimă de lichide pe care o ingerează, nemai fiind vasele în condiții normale, plus această îngustare a vaselor, toate duc la fenomenul de ischemie. Deci mai puțin sânge și oxigen care să pătrundă în celulele nervoase.

Un accident vascular, fie că este tranzitor, sau ischemic, fie că este total, este foarte frecvent în această perioadă”, a explicat prof. dr Vlad Ciurea în exclusivitate la Antena 3 CNN.

De ce apare senzația de oboseală

Medicul a explicat și de ce apare senzația de oboseală în această perioadă. 

”Apare deshidratarea, pentru că am scos apa din noi și atunci tot organismul funcționează în apă. Nemaiavând apă, nu mai putem funcționa. Și atunci se mai întâmplă fenomenul de lene, de oboseală, de lentoare, îți vine să adormi pe stradă. Noi nu putem influența clima României, dar putem lupta împotriva caniculei, putem preveni evitând să ieșim la maximul de căldură care este pe bulevardele din București sau în zonele în care avem de lucru. Cel puțin până după ora 17:00-18:00 după amiază”, susține prof. dr. Vlad Ciurea

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close