Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Ce se întâmplă în creier dacă nu avem Omega-3 în organism

Ce se întâmplă în creier dacă nu avem Omega-3 în organism

Andreea Cigolea
3 minute de citit Publicat la 12:53 13 Iun 2023 Modificat la 12:53 13 Iun 2023
ce se intampla in creier daca nu avem omega 3 in organism
Ce se întâmplă în creier dacă nu avem Omega-3 în organism Sursa foto: Unsplash.com

"Când vorbim despre o minte sănătoasă, vorbim despre un stil de viaţă sănătos. Un stil de viaţă sănătos este compus din trei lucruri - dieta echilibrată, somn şi activitate fizică.

Somnul este foarte important. Atunci când nu ne odihnim suficient, creierul nostru suferă. Acesta are mare nevoie de somn.

Creierul consumă foarte multă energie şi are nevoie de timp ca să se regenereze. Lipsa somnului afectează la fel de mult ca stresul cronic.

Este important să eliminăm alimentele bogate în grăsimi, alimentele procesate, alcoolul, fumatul. Abia după aceea putem să adăugăm alte lucruri.", a spus dr. Alexandra Chiriac - Reprezentantul Senatului Științific  al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Dr. Alexandra Chiriac este membră a Societății Europene de Neurologie și a Societății de Neurologie din România, și are un rol important în proiectele de educație și cercetare din domeniul medical. 

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a fost și în acest an partenerul celei de-a 5-a ediție a conferinței NNS (Nutriție, Nutrienți, Sănătate).

Conferința NNS este cel mai important eveniment de profil și reunește specialiști de renume în domeniul alimentației, nutriției, sănătății, cercetători și oameni de știință.

Elementele de bază pentru un creier sănătos

  • dietă echilibrată
  • somn
  • activitate fizică

"Trebuie să adăugăm în alimentaţia noastră alimente bogate în Omega-3. Omega-3 intră în componența celulelor și a tecii de mielină. Teaca de mielină ne ajută la transmiterea informaţiilor nervoase.

Omega 3 se găseşte în peştele gras, în somon sau ton. Totodată, se mai găseşte în nuci sau fructe de mare. Activitatea fizică este extrem de importantă, pe de o parte, pentru că previne anumite boli cardiovasculare, care mai departe sunt factori de risc pentru bolile neurologice, cum ar fi AVC-ul.

Prin activitate fizică se secretă endorfinele. De aceea, după ce facem sport ne simțim bine, avem chef de viață și avem energie mai multă decât aveam la început.

Cele mai periculoase alimente pentru creier

  • alimente bogate în grăsimi
  • băuturile bogate în zahăr
  • alimente procesate
  • alcool
  • fumat

Totodată, este important să avem o rutină, trebuie să facem aceleași lucruri în fiecare zi. Asta nu înseamnă că trebuie să fim roboți, dar trebuie să avem aceeași oră în care ne trezim, să luăm micul dejun aproximativ la aceeași oră și după aceea cel mai bine ar fi să facem niște activitate fizică. 

Extrem de important este și igiena somnului, pentru că nu putem pur și simplu să ne așezăm în pat, să ne culcăm, să credem că o să avem un somn liniștit care să fie benefic. Avem nevoie de niște lucruri pe care trebuie să le facem înainte de asta.

Ar fi bine ca cel puțin cu o oră înainte să nu ne mai uităm pe internet, pe telefon, pentru că aceste lucruri ne stimulează vizual. Putem alege activităţi precum cititul. Să încercăm să nu consumăm cafea sau alcool cu măcar câteva ore înainte de somn, pentru că în momentul în care consumau aceste substanțe nu vom mai intra în somnul profund. Un lucru important pe care trebuie să-l reţinem este că alcoolul omoară creierul.

Simptomele burnout-ului

  • probleme cognitive
  • schimbarea obiceiurilor de somn 
  • frustrare, iritabilitate, alte emoții negative
  • lipsa îngrijirii personale
  • scăderea satisfacției în general
  • probleme de sănătate

Am fost surprinsă să văd imagistica persoanelor consumatoare de alcool la 40 de ani, care aveau același creier ca al unei persoane de 70 de ani, dar care nu consumă alcool. 
E factor de risc pentru atrofia cerebrală și pentru multe alte boli neurodegenerative. Alcoolul este extrem de toxix şi ne afectează neuronii. 
Pentru a ne antrena mintea putem să începem să învăţăm o limbă străină. În principiu, când încercăm să învățăm ceva, o limbă străină, un joc, orice lucruri de genul acesta, se creează noi sinapse care ne ajută pe viitor. 

Un alt lucru pe care îl putem face este, de exemplu, să medităm. Ajută foarte mult, ajută stresul ca și efect pe termen scurt și, de asemenea, studiile arată că ajută și când vine vorba de protecția bolilor neurodegenerative.", a mai spus dr. Alexandra Chiriac - Reprezentantul Senatului Științific  al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Așadar, secretul unui creier sănătos constă în echilibrul dintre munca fizică, intelectuală și învățare. Citiți minimum două-trei cărți pe lună, faceți noi cursuri care să vă capaciteze alte talente și abilități și nu uitați să împletiți activitatea intelectuală cu cea fizică. Așa că până data viitoare, sănătate multă. 

×
Parteneri
x close