Din păcate, în momentul de faţă, metodele pe care le avem pentru profilaxie nu sunt foarte eficiente. Cancerul de prostată are nişte factori de risc care nu pot fi modificaţi.
În primul rând nu îţi poţi modifica sexul, apare la bărbaţi. Vârsta este un element foarte important, foarte multe cancere apar după vârsta de 50-60 de ani, fie atunci sunt diagnosticate", a spus medicul urolog Cristian Surcel.
Factori de risc pentru cancerul de prostată
"Un alt element este rasa. Pe lângă aceştia factori de risc, mai sunt şi alţii pe care îi putem controla, precum obezitatea. Aceştia au un risc ridicat de a dezvolta cancer de prostată.
Dieta este foarte importantă. Ea poate fi cumva modificată. Se consideră că o dietă echilibrată, care este bogată în zarzavaturi, fructe şi legume, este foarte importantă pentru a preveni apariţia cancerului de prostată.
Cum poate fi diagnosticat din timp cancerul de prostată
Aici este şi problema şi soluţia. Pacienţii peste 40 de ani, care au istoric în familie de cancer de prostată ar trebui investigaţi după această vârstă cu un simplu PSA.
Ce implică un test PSA şi un consult urologic
Pe lângă o discuţie cu pacientul şi un examen fizic şi un test PSA. Acest test PSA este foarte răspândit în rândul medicilor de familie. Este un test de rutină la pacienţii tineri. Astăzi, mulţi potenţiali pacienţi vin deja cu testul efectuat.
Interpretarea rezultatului se face în dinamică. O singură valoare a PSA-ului nu înseamnă, dacă este sub un anumit prag, că riscul de a dezvolta cancer este 0 sau că nu ai cancer. Se consideră că acest risc este undeva la 15-20%, chiar la bărbaţii care au PSA normal, peste valoarea de 3 sau 4.
Dacă un pacient a avut un PSA normal, acum un an, iar în momentul de faţă are un PSA într-o creştere alarmantă, atunci probabilitatea ca acest pacient să dezvolte cancer de prostată este mai ridicată.
Testul PSA este un test pe care îl recomandăm o dată pe an, însă totul depinde de rezultat, de factorii de risc sau de istoricul familial. De rutină, intervalul de un an este corect.
Da, ne vindecăm. Le recomand pacienţilor să nu intre în panică după acest test. Posibilităţile de tratament pe care le avem sunt foarte variate, iar în general, diagnosticul unui cancer de prostată în stadiu localizat determină vindecarea pacientului în peste 90% din cazuri.
Important este ca leziunea oncologică să fie în interiorul prostatei, să nu depăşească prostata şi să nu aibă ganglionii afectaţi. Toate acestea contează.
Şansele de vindecare a unui cancer de prostată
Viaţa după un cancer de prostată este pe cât se poate de normală. Totul depinde şi de tratamentul pe care pacientul l-a avut.
Noi, în general, recomandăm chirurgia pentru elimină complet cancerul. În funcţie de tratamentul efectuat şi calitatea vieţii pacientului variază. În 90% din situaţii, pacienţii revin la viaţa de dinainte de tratamentul de cancer de prostată", a mai spus medicul urolog.