Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce este "cocoașa de Smartphone", boala timpurilor moderne

Ce este "cocoașa de Smartphone", boala timpurilor moderne

O înclinaţie înainte a capului, de doar 15 grade, faţă de poziţia corectă, adaugă un plus de 7.7 kg, resimţit la nivelul coloanei vertebrale, iar cu cât capul este aplecat mai tare, greutatea resimţită este mai mare.

Ce este "cocoașa de Smartphone", boala timpurilor moderne
Ce este "cocoașa de Smartphone", boala timpurilor moderne
de Georgiana Adam    |    27 Mai 2024   •   17:44

Medicul ortoped Tarek Nazer a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, despre "cocoașa de smartphone".

"Într-adevăr, există un studiu care arată că o înclinație de doar 15°, pune greutate între 4 și 7 kilograme asupra coloanei cervicale.

Atunci când noi încercăm să adoptăm poziția capului la telefon și nu invers, adică să ridicăm telefonul automat, noi punem greutate asupra coloanei cervicale și adaptăm o poziție așa numită cocoașă sau de cifoză.

Durerile de cap pe care le simţim uneori chiar şi dimineaţa, pot fi din cauza acestui telefon mobil ţinut greşit.

O astfel de poziţie se poate îndrepta cu kinetoterapie, făcând exerciții corecte. Să nu încercăm să adaptăm poziția gâtului în cifoză și în somn, folosind o pernă foarte mare ca să ne simțim mai relaxați, într-adevăr, având contractură musculară. 

Să încercăm să adoptăm poziția telefonului pentru capul nostru, nu invers. Adică în loc să stăm cu telefonul în jos și să scriem cum avem obiceiul, este să încercăm să scriem așa în sus.  Același lucru e valabil și pentru tabletă sau pentru laptop, pentru că se întâmplă lucrul ăsta și când stăm jos, adică nu numai în momentul în care mergem pe stradă.

La copii, adaptarea este mult mai rapidă, dar și tratamentul răspunde mult mai repede față de un adult. Dacă am observat că deja un copil are o deformitate, să apelăm la un specialist și se începem tratamentul, fiindcă șansa la un copil este mult mai mare de a recăpăta poziția anatomică.

Suplimentele ajută în general tot organismul și tot scheletul, nu numai coloană cervicală. Mai ales atunci când avem deficite, deci dacă avem un deficit trebuie automat tratat cu suplimente.", a spus medicul ortoped.

Există totuși și o componentă psihologică aplecatul peste telefon creează o poziție închisă, opusă posturii, care sugerează puterea, adică umerii în spate, pieptul în față. Psihologii spun că această poziție ne face să avem mai multă încredere în propria persoană.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Președintele din Kenya retrage legea finanțelor care a dus la proteste sângeroase
x close