Antena 3 CNN Life Cât de periculos este să te arunci cu capul înainte în apă. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Vă rog, dragi români, nu faceți asta”

Cât de periculos este să te arunci cu capul înainte în apă. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Vă rog, dragi români, nu faceți asta”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 09:00 17 Aug 2024 Modificat la 09:00 17 Aug 2024
getty images piscina
Cât de periculos este să te arunci cu capul înainte în apă. Foto: Getty Images

Este vară, este perioada vacanțelor, iar temperaturile de afară sunt insuportabile. Motiv pentru care mulți români aleg să meargă la piscină sau la ștrand să se răcorească. Însă pericolul este mare, spune prof. dr. Vlad Ciurea, mai ales atunci când nu ne luăm măsuri de siguranță. 

”Piscina, dacă nu este supravegheată și în condiții bune, poate fi o capcană. Dacă eu nu mă asigur, entuziasmul este total, nu îmi iau nicio măsură de siguranță, de apărare, de control asupra mea, doar văd apa și mă arunc, mă arunc fără să realizez că se poate întâmpla o nenorocire...

Pot aluneca, pot cădea, iar săritura în piscină trebuie să fie cu făcută cu foarte mare atenție. În apa potrivită, sigură, astfel încât această săritură să nu devină periculoasă.

Chiar vă rog, voi, cei care aveți mintea întreagă, dragi români, nu săriți în cap. Doar specialiștii au voie să facă lucrul acesta”, spune zâmbind renumitul neurochirurg. 

”Creierul este partea cea mai sensibilă. Săritura în piscină este foarte periculoasă, am văzut multe traumatisme craniocerebrale, traumatisme toracice, sau politraumatisme din cauza faptului că s-au răsturnat în piscină, și din nefericire, cel mai grav este acel traumatism cervical, în urma căruia paralizezi, și am văzut aceste cazuri groaznice ale persoanelor tinere care nu au apreciat adâncimea piscinei, au căzut în cap și se produce un mecanism foarte interesant, creierul imediat își salvează activitatea și face o alunecare iar cea care suferă este partea cervicală, care se îndoaie, este un mecanism fiziologic, și se produce această ruptură. Unde? În măduva cervicală unde se produce toată comanda cerebrală spre membre și în clipa aceea persoana respectivă paralizează.

Nu este vorba doar despre ruperea osoasă, osul se rupe, se reface, se poate repoziționa, dar este vorba despre structura nervoasă care este extrem de sensibilă. Încă nu s-a rezolvat problema traumatismului măduvei cervicale. Am spus traumatism, nu am spus rupere, este cu totul altceva. Numai dacă zgudui măduva poți să ai paralizia celor patru membre, tetrapareză sau tetraplegie”, mai avertizează prof. dr. Vlad Ciurea în exclusivitate la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN. 

×
x close