Ștefania Toma, medic primar oncolog, a fost invitată în cadrul rubricii "Sfat de sănătate", unde a vorbit despre afecțiunea oncologică care apare la bărbaţi.
Cancerul de prostată poate fi depistat înainte de apariția simptomelor
"Într-adevăr, din fericire, cancerul de prostată poate fi diagnosticat în stadii incipiente, prin metode de screening pe care le avem disponibile şi noi în România şi acesta ar consta în recoltarea de antigen specific prostatic, din sânge şi bineînţeles şi un examen clinic efecutat prin tuşeu rectal, de către medicul urolog.
Analizele recomandate în prevenţia cancerului de prostată sunt gratuite
Screeningul începe de obicei cu vârsta de 50 de ani, dar o apartenenţă ar fi bărbaţii care au în familie un istoric de cancer de prostată. Screeningul ar trebui început mult mai devreme, la vârsta de 45 de ani.
Aceste analize pot fi gratuite prin recomandarea medicului de familie, cu bilet de trimitere, sau se pot face contracost, în serviciile private.
Ce înseamnă testarea PSA
O dată pe an ar trebui obigatoriu efectuat un screening prin PSA şi tuşeu rectal şi dacă sunt modificări, în funcţie de recomandările medicului urolog, poate de mai multe ori pe an. Nu doare. Este o analiză prin recoltare de sânge, scurtă, nu doare, iar importanţa ei este majoră în diagnosticarea cancerului de prostată.
Factorii de risc ai cancerului de prostată
Există o serie de factori de risc care predispun la apariţia cancerului de prostată şi printre aceştia aş enumera vârsta înaintată. De obicei, cancerul de prostată apare după vârsta de 65 de ani, dar din nefericire, în ultima perioadă am întâlnit şi cazuri de cancer de prostată mult mai devreme. Un alt factor de risc ar fi fumatul, obezitatea sau episoadele de prostatite. Este foarte important şi stilul de viaţă, pentru că fumatul şi obezitatea ţin de stilul de viaţă şi le putem corecta.
Simptomele cancerului de prostată apar în stadii avansate
Din nefericire, simptomele apar destul de târziu, de aceea spuneam că screeningul este foarte important. Simptomele apar târziu, abia în momentul în care există o hipertrofie de prostată şi apasă asupra uretrei. Atunci apar simptomele, asta înseamnă că deja este un stadiu avansat şi nu vorbim de un stadiu incipient", a explicat dr. Ştefania Toma, medic primar oncolog.