Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Boli ale pielii care ar trebui să ne trimită urgent la medic. Dr. Alexandru: "Se poate solda cu multe complicații la adulți"

Boli ale pielii care ar trebui să ne trimită urgent la medic. Dr. Alexandru: "Se poate solda cu multe complicații la adulți"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 13:22 11 Aug 2021 Modificat la 13:22 11 Aug 2021
Boli ale pielii care ar trebui să ne trimită urgent la medic. Dr. Alexandru: "Se poate solda cu multe complicații la adulți"

"Cauzele mâncărimii de piele sunt numeroase și există două categorii mari ale mâncărimii de piele cu sau fără leziuni vizibile la nivelul pielii.

Ceea ce se întâmplă în practică cu pacienții atunci când ajung la noi cu mâncărimi de piele, ei sunt convinși că au o reacție adversă. De cele mai multe ori, povestesc că au mâncat ceva și acum au mâncărime de piele. Reacțiile adverse sunt o realitate și sunt o cauză frecventă a mâncărimii de piele.

Cauzele interne de obicei pot da mâncărime generalizată, nu neapărat cu leziuni vizibile. Boli interne, precum diabet zaharat, hipertiroidă, boli hepatice, HIV, neoplazii, tumori solide și chiar neoplazii hematologice, pot asocia astfel de mâncărimi, chiar boli neurologice", explică dr. Alexandru în cadrul emisiunii "Sfat de sănătate" de la Antena 3.

Când ar trebui să mergem la medic

"Dacă pruritul acesta este constant, nejustificat. De exemplu, vârstnicii care au pielea foarte uscată sau cei care au dermatiă atopică, pruritul acesta este explicat. 

Dacă suntem o persoană relativ tânără și nu ne știm suferinzi de lucruri importante și simțim o mâncărime generalizată, neexplicabilă și fără leziuni de piele, este indicat să mergem la dermatolog", recomandă dr. Alexandru.

Afecțiuni de piele care ar trebui să ne trimită la medic

"Sunt multe afecțiuni de piele care sunt asociate cu mâncărimea de piele, cum ar fi lichenul plan. Lichenul plan este o afecțiune caracterizată prin mâncărime și prin vezicule la nivelul pielii care uneori pot fi destul de extinse. În primă fază, atunci când debutează, tot contextul este de neînțeles și este important să fie diagnosticat de către medicul specialist. 

Pe lângă aspectul neplăcut și mâncărimea asociată, care poate fi disconfortantă, lichenul plan se poate asocia cu hepatitele virale care pot fi identificate în acest context de către medicul dermatolog. 

Sunt foarte multe situații în care există și erupții post medicamentoase, care pot da mâncărimi de piele. La fel și infecțiile, și acestea pot determina mâncărimi ale pielii. 

De la infecții banale, fungice, o ciupercă, până la parazitoze sau chiar până la infecții virale. Pentru că și varicela poate fi confundată, în primă fază, cu o alergie. Dacă apare la adulți, este important să o tratăm mai intens decât la copii. Se poate solda cu mai multe complicații la adulți", mai spune medicul.

Complicațiile muşcăturilor de țânțari

"La copiii care au tenul atopic, inclusiv înțepăturile de insecte, chiar și cele de țânțari pot determina niște erupții la distanță. Adică de la o simplă înțepătură să facă leziuni urticariene. Pot fi atât de dureroase și să fie și un prurit atât de important și prin scărpinat să se infecteze. 

Dacă se scarpină foarte tare și se infectează, bineînțeles că pot rămâne semne", spune dr. Alexandru.

Ce facem când ne înţeapă un ţânţar şi avem semne de prurit

"Pentru a bloca această senzaţie de mâncărime, se pot aplica şi antihistaminice sau chiar compresii cu apă rece. Sprayurile pot fi şi ele eficiente. Acestea pot calma instant mâncărimea.

Le recomand mamelor care au copii atopici care pot reacţiona intens la astfel de muşcături să aibă astfel de sprayuri în geantă", explică medicul dermatolog.

×
x close