Constipaţia este o afecţiune a tubului digestiv. Potrivit gastroenterologilor, constipaţia va fi suspectă dacă intervalul dintre scaune depăşeşte trei zile sau dacă scaunele au consistenţă crescută şi se elimină cu dificultate.
Statisticile arată că femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbaţii. În cazul femeilor, această afecţiune apare mai frecvent în timpul sarcinii.
Constipaţia poate fi o reacţie adversă la numeroase medicamente
Multiple clase de medicamente administrate în tratarea unor boli pot provoca sau chiar agrava constipaţia. Potrivit cercetătorilor, următoarele medicamente pot afecta mişcările intestinale, producând sau agravând constipaţia.
- Antitusivele;
- Anticolinergicele;
- Antispasmodicele;
- Diureticele;
- Antihipertensivele;
- Suplimente cu fier şi calciu;
- Anticonvulsivante;
- Anumite medicamente destinate ameliorării durerii, precum opioidele.
Alimentele care ajută constipația. Pericolul consumului de laxative
"Dieta joacă un rol foarte important. Vorbim despre dieta actuală occidentală, care este adesea foarte procesată şi săracă în fibre vegetale, poate să joace un rol important. La fel şi stresul. Nu prea te duci la baie şi îţi inhibi reflexul.
Alimentaţia bogată în fibre vegetale, o hidratare corectă şi o activitate fizică ajută. Laxativele folosite pe termen lung agravează constipaţia. Există nişte reglatoare care merg pe receptorii colonici şi pun lucrurile în mişcare.
Dacă avem un singur episod de constipaţie, nu înseamnă neapărat că trebuie să mergem la medic. Dacă mai sunt şi alte simptome, atunci e bine ca pacientul să se consulte cu medicul specialist", a spus gastroenterologul Lucian Negreanu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.
Bolile care determină constipaţia
Există o serie de boli sistemice, precum boala reumatică autoimună, care pot să declanşeze sau chiar agraveze constipaţia. Pe lângă sclerodermia, mai sunt şi alte boli care pot determina constipaţia, precum:
- Cancerul la stomac;
- Hipertiroidismul;
- Diabetul;
- Boala renală cronică;
- Tulburări neurologice, precum boala Parkinson, traumatismele coloanei vertebrale, accident vascular cerebral;
- Diverticulina.