"Mâncăm prea mult și ne mișcăm prea puțin. Obezitatea este o problemă antropologică. Societatea noastră ne antrenează să mâncăm prea mult. Mâncăm orice, oricând, oriunde, la cinema, la spectacole, și de cele mai multe ori în afara orelor de masă.
Operația de micșorare a stomacului nu este indicată pentru toată lumea. Această intervenție este cea mai eficientă metodă de slăbire. Ea trebuie realizată de specialiști, în centre dedicate. Atunci când sunt 20 sau 25 de kilograme în plus este nevoie de operația de stomac", a declarat chirurgul Rubin Munteanu.
Pentru a calcula indicele de masă corporală trebuie să realizăm următoare operație: împărțim greutatea exprimată în kilograme la pătratul înălțimii exprimat în metri. Indicele de masă corporală pentru femei trebuie să fie până în 25 și maxim 28 pentru bărbați.
Cauzele obezității
- alimentație hipercalorică
- predispoziția genetică
- sedentarismul
- unele medicamente
- afecțiunile medicale
- factorii psihologici
Citește și: România, ţara cu a doua cu cea mai mare mortalitate prematură prin cancer din Europa
"Viața unui om care se operează pentru micșorarea stomacului se schimbă radical. Pacienții mei spune mereu că s-au născut pentru a două oară și regretă faptul că nu au făcut mai devreme acestă intervenție. Greutatea în plus este foarte greu de suportat. Pe parcursul unui an de zile, pacienții pierd excesul de greutate și renasc", a precizat medicul Rubin Munteanu în cadrul emisiunii Sfat de sănătate moderată de Andreea Cigolea la Antena 3 CNN.
Operaţia cunoscută sub denumirea de "Gastric sleeve" ameliorează numeroase afecțiuni, printre care: hipertensiune arterială, diabet zaharat, intoleranța la glucoză, tulburări respiratorii, tulburări venoase periferice, steatoză hepatică și sindromul inflamator cronic.
"Centrele specializate de chirurgie și oamenii cu mare experiență în această chirurgie înregistrează un procent foarte mic de complicații deoarece realizează o chirurgie de acuratețe, pregătesc bine pacienții, urmăresc foarte bine parcursul după.
Din păcate, chirurgie fără complicație nu se poate. De aceea, procesul de slăbire al pacientului trebuie urmărit foarte bine, fiind un proces medicalizat. De aceea, pacienții care realizează această intervenție trebuie să facă analize, vor primi consiliere nutrițională și psihică", mai adăugat medicul chirurg.
Aproximativ 1,2 milioane de europeni mor, anual, din cauza obezității, fiind a 4-a cauză de deces. Obezitatea poate cauza afecțiuni grave precum: 13 tipuri diferite de cancer, două forme de diabet, boli respiratorii cronice și boli cardiovasculare.