Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Beneficiile chirurgiei robotice uniport pentru pacienți. Medic: ”Suntem a doua țară din lume care a adoptat această tehnică”

Beneficiile chirurgiei robotice uniport pentru pacienți. Medic: ”Suntem a doua țară din lume care a adoptat această tehnică”

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 10:12 22 Dec 2021 Modificat la 23:18 03 Ian 2022
New Project (2)
Sursa foto: Antena 3

”Este o tehnică nouă, care implică o singură incizie de 4 centimetri, prin care se introduc toate cele trei brațe ale robotului. Aceasta este tehnica de uniportare. Tehnica multiport, tehnica tradițională, presupune 5 incizii, nu foarte mari, 8 milimetri fiecare, prin care se introduc brațele robotului și instrumente adaptate chirurgiei.

Suntem a doua țară din lume care a adoptat această tehnică. (...) Afecțiunile care se pot trata sunt, în primul rând, cancerul bronho-pulmonar. Este principala activitate a chirurgului toracic atât în chirurgia deschisă, cât și în chirurgia minim invazive și, în speță, chirurgia minim invazivă de ultimă generație, chirurgia robotică.

Avantajele chirurgiei robotice uniport

De partea pacientului, refacerea este extraordinară. Pacienții noștri, în a doua zi după operație, sunt externați la domiciliu fără dureri, fără medicație, practic se refac extraordinar. Calitatea disecției chirurgicale, datorită acestei platforme robotice, este extraordinară. În consecință, pierderile sangvine sunt minime, aproximativ 20 de mililitri de sânge, deci cât o seringă pe care o recoltăm la analize. Altă dată, în chirurgia clasică, se soldează cu pierderi sangvine importante, 300-400 de mililitri de sânge.

Numai avantaje. În primul rând, reintegrarea socio-profesională rapidă a pacienților, lipsa sechelelor dureroase consecutive ale chirurgiei clasice. Pentru medic, în primul rând, avem avantajul că vede foarte bine. Camera robotică este extraordinar de precisă, putem mări imaginea de până la 10 ori, ne putem uita, este o imagine HD, tridimensională, pe care o percepem foarte bine. 

De asemenea, instrumentele robotice sunt mult mai îndemânatice decât mână umană și decât instrumentele din chirurgia video-asistată, care a fost etapa anterioară a chirurgiei minim invazive.

Am fost primul care am stabilit un centru de chirurgie robotică clasică, dacă putem spune așa, în 2019, în cadrul Spitalului de Oncologie Monza. Facem chirurgie uniportală, suntem al doilea centru din Europa, după Coruna, în Spania”, a explicat chirurgul Mugur Bosinceanu.

×
x close