Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Aspirina şi paracetamolul, mai multe efecte adverse decât vaccinul anti-COVID. Dr. Radu Țincu: "Dacă am citi prospectul, am rămâne îngroziți”

Aspirina şi paracetamolul, mai multe efecte adverse decât vaccinul anti-COVID. Dr. Radu Țincu: "Dacă am citi prospectul, am rămâne îngroziți”

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 09:59 18 Mai 2021 Modificat la 11:45 18 Mai 2021
o_1f5v495tmbje4aq3s21smtbjmb.jpg

Medicul ATI Radu Țincu ne explică de ce ajungem uneori la spital din cauza medicamentelor și de ce să nu ne fie frică de acest vaccin nou pe piață.

"Da, trebuie să citim prospectul. Cu siguranță și cei care sunt împotriva vaccinului, mulți dintre ei nu au citit nici măcar prospectul vaccinului, iar foarte mulți din cei care vorbesc despre reacții adverse ale unor medicamente, nu au parcurs prospectele acestor medicamente.

Face aceste lucruri, pentru că ne-am obișnuit cu ideea că a lua un simplu paracetamol, o aspirină, un analgezic sau un antiinflamator, credem că sunt lipsite de orice riscuri, dar dacă ar fi să citim prospectul, am rămâne surprinși, cu adevărat îngroziți, de multitudinea de efecte secundare", a explicat medicul Radu Țincu, la Antena 3.

Paracetamolul, efecte adverse neașteptate

"Sunt medicamente folosite de zeci de ani, lumea s-a obișnuit cu ele, iar în cazul paracetamolului, de exemplu, elementul pe care trebuie să îl avem în vedere este hepatotoxicitatea.

Este un medicament care poate determina reacții hepatice toxice, la pacienții cu boli cronice hepatice, cei cu hepatite cronice, B, C sau la cei cu hepatite alcoolice.

Sunt pacienți care își administrează preparate ce conțin paracetamol, dar au denumiri comerciale diferite, fără să știe că supra dozează această substanță și vin la spital cu hepatite cronice", spune Radu Țincu.

Dr. Radu Țincu spune că doza de paracetamol trebuie să fie atent monitorizată, în special în cazul pacienților cu boli cronice.

"Dacă discutăm de pacienți cu boli cronice, doza este paracetamol trebuie foarte atent monitorizată de către medic (...) Știm care este doza maximă de paracetamol, admisă pe zi. Nu trebuie să trecem de mai mult de patru grame de paracetamol pe zi. Atenție foarte mare la preparatele care conțin aceeași substanță activă, dar au denumiri diferite.

Este o eroare pe care o regăsim foarte des în practică", a precizat dr. Radu Țincu, la Antena 3.

Cum se administrează corect aspirina

"Nu de puține ori am avut pacienți care au ajuns la spital cu ulcere perforate, cu hemoragii esofagiene, în cazul pacienților cu ciroză hepatică, care au luat o banală aspirină.

Aspirina știm că poate să accentueze toate aceste probleme gastrice, iar pe de altă parte este un anticoagulant. Pacienții care au tulburări de coagulare, discutăm de pacienții cu boli hepatice cronice, care iau alte tratamente pentru coagulare, în acest caz, suprapunerea cu aspirina poate determina aceste accidente hemoragice", a detaliat medicul Radu Țincu.

Aspirina poate avea efecte adverse severe, în special în rândul persoanelor ce prezintă probleme de coagulare.

"Sunt pacienți care nu știu, de exemplu, că au o scădere a numărului de trombocite, care este o boală hematologică și au asociat cu medicamentele cu aspirină, venind la spital cu accidente hemoragice, multe dintre ele fiind fatale (...) Aspirina pare unul dintre cele mai banele medicamente pe care putem să-l luăm, dar iată că poate da reacții adverse importante, în combinație cu alte medicamente", a adăugat el.

Efectele secundare ale vaccinului anti-COVID

"Paralizia facială este o reacție adversă care apare extrem de rar. Cele mai frecvente reacții adverse sunt cele locale, care sunt tranzitorii, dispar de la sine (...) În funcție de particularitățile imunitare ale fiecăruia dintre noi, în momentul în care primim un vaccin, putem să dezvoltăm simptome ușoare ale bolii, pentru care vaccinul a fost creat. Sistemul imunitar se comportă ca și cum în interiorul nostru există virusul.

Acea proteină este cea care activează reacția noastră imunitară. Aceste reacții sunt de mică intensitate și nu țin mult timp. Trebuie însă să mai avem în vedere faptul că vaccinul nu conține virus", a declarat medicul, la Antena 3.
 

×
x close