Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Artroza, simptome și tratament. Dr. Codorean: "Netratată duce la proteza de articulații"

Artroza, simptome și tratament. Dr. Codorean: "Netratată duce la proteza de articulații"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:58 21 Apr 2021 Modificat la 11:08 21 Apr 2021
o_1f3pmsbkf16mm3jh18s51iri12o1b.jpg

"Cartilajul se degenerează cel mai mult la nivelul articulațiilor cu încărcare la genunchi și la șold, din cauza presiunii. Există multe cauze care duc la degenerarea cartilajului.

Sunt artroze primare, în care nu găsim o cauză care să ducă la artroză, iar acestea apar după vârsta de 55 - 60 de ani.

Există și artroze secundare care apar în urma unor cauze pe care noi le știm. Aceste cauze sunt traumatice, precum fracturi care au avut loc la nivelul articulației respective.

Sunt dezaxări ale membrelor, pacienții care sunt mai crăcănați sau au o conformație a picioarelor sub formă de X. rupturile de ligamente și instabilitățile la genunchi sunt un factor important de artroză. Rupturile de menisc, faptul că acum 20 - 30 de ani aceste operații de menisc de realizau deschis, se scotea toată bucata de menisc de acolo, acest menisc care trebuie să protejeze cartilajul dispărând, se pune presiune mare pe cartilaj și de aici apare artroza. 

Artroza este o degenerare a cartilajului articular", a explicat medicul ortoped.

Primele semne ale artrozei

"Orice durere la nivelul unei articulații, o durere care nu trece după o săptămână, nu trece după un tratament, trebuie să ne determine să mergem la medic. O ruptură de ligament încrucișat anterior, spre exemplu, schimbă evoluția cartilajului și poate duce la artroză.

E bine să mergem la ortoped, să încercăm să prindem cât mai repede afecțiunea ca să o putem trata, iar astfel să nu ajungem la artroza", a precizat dr. Bogdan Codorean, la Sfat de sănătate.

În cazul în care nu apare la pacienții care au suferit un traumatism, artroza se dezvoltă în ani de zile, iar pacienții trebuie să fie precauți și să se adreseze medicului. Tratată de la primele semne, artroza poate fi ameliorată. La momentul în care artroza este în stadiu incipient, ea va fi tratată cu medicație, iar ulterior pacientul ar putea folosit o proteza ortopedică.

"Artroza, în cazul în care nu apare la pacienții care au suferit un traumatism, se dezvoltă în ani mulți. Inițial, avem o artroză incipientă, pe care o tratăm cu mijloacele pe care le avem acum, iar când ea devine destul de avansată și ne modifică stilul de viață, atunci stadiul final al tratamentului este artroplastia, mai exact proteza de articulații", a precizat el, la Antena 3.

Proteza ortopedică, soluția pentru o viață normală la persoanele cu artroză avansată

"Proteza este o formă de tratament care aduce pacientul la nivelul de viață pe care îl avea înainte de operație. Un om care nu se mai poate deplasa deloc, după ce îi punem proteza, începe și își revine complet la viața corespunzătoare vârstei.

Proteza nu se vede, se pune intra articular. Dacă lucrurile merg așa cum trebuie, nu aveți cum să știți care sunt oamenii care au proteze de genunchi sau de șolduri. Oamenii revin la viața normală, cu o proteză de genunchi pot chiar să schieze pe o pârtie ușoară.

Dar este foarte important să ducem pacienții până la o vârstă cât mai avansată înainte să le punem proteze. Protezele au o durată de viață limitată. Cu cât le punem mai devreme la pacienți, din cauză că ei sunt activi, proteza va dura mai puțin și va trebui schimbată mai repede. La un pacient la 70 de ani, ne așteptăm ca proteza să țină măcar 20 de ani", a explicat dr. Codorean la Antena 3.

×
x close