Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Apa care poate duce la cancer. Mare atenţie la ce lichide consumaţi zilnic

Apa care poate duce la cancer. Mare atenţie la ce lichide consumaţi zilnic

Consumul de apă curata, fără chimicale periculoase este esențial pentru sănătate.

Apa care poate duce la cancer. Mare atenţie la ce lichide consumaţi zilnic
Apa care poate duce la cancer. Mare atenţie la ce lichide consumaţi zilnic
de Georgiana Adam    |    29 Mai 2024   •   18:49

În ciuda acestui fapt, doar pentru că apa este sigură de băut şi are un gust bun nu înseamnă neapărat că este sănătoasă.

Medicul urolog Gheorghe Niţă a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, despre care este cea mai bună apă de băut, dar şi despre apa care poate duce, în timp, la cancer.

"Cred că ar trebui precizat de la început că este indicat a se consuma apa care este îmbuteliată. Este un lucru foarte periculos să consumăm din ape care nu sunt controlate. Nu știm dacă sunt microbiologic pure sau nu, nu știm ce compoziție au, nu știm dacă nu cumva sunt infestate și dacă nu cumva noi credem că sunt.

Calităţile apei pe care o consumăm

  • fără contaminaţi
  • PH-ul apei pure este 7
  • bogată în minerale
  • gust bun

Este sănătos să bem 2 litri de apă pe zi, de exemplu. Problemele cele mai importante ale aparatului urinar legate de apă pot fi pietrele sau litiaza. O apă de o calitate proastă și plină de chimicale este o apă care poate determina sau favoriza inclusiv apariția cancerelor.

Sunt pacienţi care vin cu cancer la vezica urinară și care n-au altă explicație decât faptul că probabil niște ani au băut apă cu un conținut foarte mare de nitriți și care poate duce în timp la apariția acestor boli foarte grave.

Ideal ar fi ca apa care să fie îmbuteliată într-un recipient care este inert și mă refer aici la sticlă, ar fi ideal și ar fi recomandat să putem bea astfel de apă.

Plasticul, într-adevăr, nu este inert, din păcate, de multe ori nu este depozitat în condiții ideale și atunci când este expus la temperaturi mari.

Consumul de apă sigur poate fi făcut sau recomandat în funcție de greutate, dar şi în funcţie de mediul în care stai. Dacă stai într-un mediu cu temperaturi extreme, transpiri mult dacă faci sport. Evident, această cantitate de apă trebuie crescută.", a mai spus medicul.

Un alt lucru important de reținut ar fi faptul că corpul nostru uman este sfătuit în proporție de aproximativ 60% din apă, sângele conține aproximativ 92% de apă, creierul șii mușchii conțin 75% iar oasele conțin în jur de 22% apă. 

Un om poate supraviețui o lună sau chiar mai mult fără să consume alimente, însă doar o săptămână fără apă potabilă. Așadar, viața noastră depinde de apă.

Principalii parametri după care se stabilește potabilitatea unei ape 

  • pH-ul - între 6.5 și 9.5 - sub 6,5 înseamnă deja pH acid. Peste 9,5 înseamnă pH prea bazic – 
  • conductivitatea apei - indicatorul cantității de substanțe minerale dizolvate în apă. Apa minerală este singura exceptată de la o valoare maximă pentru conductivitate
  • turbiditatea este parametrul care reflectă cantitățile de impurități mecanice din apă (vizibile și cu ochiul liber) - de exemplu argila, nisipul sau rugina pe care apa le "ia cu sine” din puțuri sau de pe conductele pe care circulă. Limita legală este de 5 unități de turbiditate
  • determinarea prezenței azotaților, azoților și amoniacului în apă este printre cele mai importante analize - azotații sunt admiși în apa potabilă în concentrație de până la 50 mg/l, azotiții de până la 0.5 mg/l, iar amoniacul - până la 0,5mg/l
×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Dezbaterea prezidențială CNN Biden vs. Trump, transmisă live de Antena 3 CNN
x close