"Uitatul este un fenomen natural. Ni se întâmplă tuturor să uităm lucruri în mod constant și nu ne dăm seama și cei din jur ne aduc aminte. Acest fenomen de uitare este unul natural, care poate apărea din cauza lipsei de somn, în contextul unei suprasolicitări", a spus neurologul Dan Mitrea, în rubrica Sfat de sănătate de la Antena 3.
Cum ne putem antrena mintea
"Sunt chestii de comunicare, țin de buna organizare a lucrurilor, a programului. Eventual să notăm. Să scriem într-o agendă, pe telefon. Să avem un program prestabilit cu o zi înainte. Așa ne va ajuta să salvăm timpul", a spus medicul.
Capacitatea memoriei scade odată cu vârsta
"Teoretic, există o degradare a capacității memoriei lucrurilor noi. Memoria este și ea împărțită în mai multe categorii. Este memoria de lungă durată, unde sunt amintirile vechi și cea recentă, care poate să sufere anumite alterări din varii motive, cum sunt cele metabolice, probleme de somn, probleme psihologice, psihiatrice. Important este ca în fiecare zi să avem o rutină, să avem expunere la efort fizic, alergat, mers mai alert și să avem o dieta echilibrată", a precizat dr. Mitrea.
Ce boli ar putea ascunde procesul de uitare
"În primul rând, trebuie stabilit dacă este o problemă secundară, care poate să ducă la uitare și anume o problemă metabolică, ca hipertiroidismul, un deficit de sodiu, sau chiar un accident vascular.
Căutăm deci cauzele secundare, dacă nu sunt acestea atunci cauzele primare neurodegenerative și aici vorbim despre o paletă de boli neurologice, iar cele mai frecvente sunt Alzheimer, demența vasculară, demența în cadrul bolii Parkinson", a explicat neurologul.