Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Dureri ameliorate cu ajutorul kinetoterapiei. Când are loc evaluarea kinetoterapeutică în cazul nou-născuţilor

Dureri ameliorate cu ajutorul kinetoterapiei. Când are loc evaluarea kinetoterapeutică în cazul nou-născuţilor

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 11:05 17 Feb 2022 Modificat la 11:05 17 Feb 2022
ameliorare dureri kinetoterapie evaluare nou nascuti
Ce dureri pot fi ameliorate cu ajutorul kinetoterapiei. Când are loc evaluarea kinetoterapeutică în cazul nou-născuţilor Sursa foto: Antena 3

 "Kinetoterapia are o plajă foarte largă. Se adresează în egală măsură atât adulţilor, cât şi copiilor. Putem să mergem şi pe prevenţie şi pe corecţie", a spus kinetoterapeutul Tania Ghinea, joi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Când e cazul să mergem la kinetoterapie ca metodă de prevenţie

"Recomand părinţilor, ca odată la şase luni, să le facă copiilor evaluări kinetoterapeutice. Să se evidenţieze dacă există probleme la nivelul coloanei vertebrale sau la nivelul membrelor inferioare şi chiar la nivelul mandibulei.

De preferat, este să înceapă un program de recuperare medicală alături de un specialist, care să-i coordoneze mişcările prin tonifierea musculaturii paravertebrale, abdominale sau chiar corecţia diverselor probleme la nivelul membrelor inferioare.

Avem şi pacienţi bebeluşi. Vin mămici cu nou-născuţi, pe care îi putem ajuta în dezvoltare. Să treacă armonios prin fiecare etapă de dezvoltare. Între patru şi şase luni să se întoarcă de pe o parte pe cealaltă, între şase şi opt luni să stea în şezut, apoi îi ajutăm să se ridice în picioare, pentru ca atunci când se ridică să aibă o musculatură tonifiată. 

Ce dureri pot fi ameliorate cu ajutorul kinetoterapiei

Persoanele care au deficienţe la nivelul coloanei vertebrale, precum scolioza, scifoză sau lordoză la nivelul lombar, în cazul în care aceste afecţiuni nu sunt tratate la timp, pot apărea probleme la nivel lombar sau cervical.

Adică atunci când suntem copii şi practic se opreşte creşterea la fete şi băieţi, pe suprasolicitare putem avea probleme la nivel lombar, cervical sau la nivelul coloanei vertebrale. Aceste probleme pot apărea din cauza statului la birou, cărat, ridicat sau în cazul mamelor care trec prin sarcină sau oscilaţii de greutate. 

Important este ce faci şi în sala de kinetoterapie ca exerciţiu, dar şi ce faci în viaţa de zi cu zi. Practic, să menţii ceea ce înveţi la sedinţele de kinetoterapie.

Problemele reumatice se pot rezolva datorită kinetoterapiei

Ne mai putem adresa şi persoanelor cu probleme reumatice. Mergem pe zona de gonartroze, artroze, spondilodiscartroze la nivelul coloanei, fiind o plajă foarte largă.

Mai putem merge şi pe partea de ortopedie, traumatisme în urma unor fracturi, entorse, luxaţii sau post-intervenţie.

Le recomand pacienţilor să îmbine sala cu exerciţiile de kinetoterapie, dar să înveţe să facă exerciţiile corect. De exemplu, dacă ai o discopatie lombară, este bine să ştii exact ce trebuie să lucrezi.

Nu să te duci la sală şi să începi să alergi pe bandă. Tocmai de aceea, poţi să vii pe partea de kinetoterapie şi să înveţi un program care să-ţi susţină coloana lombară. Apoi, poţi să mergi la sală şi să-ţi adaptezi în programul tău de zi cu zi aceste exerciţii. 

Exerciţiile de kinetoterapie se pot face şi acasă

Le recomand pacienţilor un program de 10 şedinţe. După aceste şedinţe pacientul are un program general, bineînţeles, specializat pe care îl poate urma pentru mai mult timp. Se poate lucra şi acasă, doar ca aceste exerciţii să se execute corect. 

Este normal că dacă îţi tonifici masa musculatără, ai o postură corectă. Plus că sunt şi doamne care nu au voie să facă sală, şi vin pe partea de kineto. Lucrăm partea medicală şi învăţăm să slăbim şi sănătos", a mai spus kinetoterapeutul Tania Ghinea, joi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

×
TOP articole
x close