"Cred că în primul rând, este o discuţie care ţine de ceea ce găsim în magazine şi unde statul, prin organismele sale, ar trebui să fie mult mai atent cu sănătatea cetăţenilor şi să facă verificări. De la ce conţine, până la lanţul de calitate, lanţul frigului, vechimea lor, până la conţinut caloric.
Aş zice că mâncăm prost pentru că nu ne permitem să mâncăm corect sau după cum spun nutriţionişti.
Sunt alimente care au legătură cu patologia. Sunt alimente foarte procesate care au legătură cu cancerul, nu neapărat digestiv. Sunt şi pe de altă parte şi alimente care sunt dovedite că fac bine, cum ar fi dieta mediteraneană", a explicat dr. Lucian Negreanu, marţi, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate.
Calitatea proastă şi cantitatea mare a mâncării, fac rău
"Alimentele foarte procesate, cu grăsimi sau carnea roşie în exces, exces fiind zilnic fac rău. Evident, este nevoie de modernaţie.
Sunt legături nu doar cu obsezitatea, ci şi cu bolile de inimă, ateromatoza accelerată pentru că tu generezi inflamaţia prin creşterea colesterolului, acidului uric. Cumva se duc către o ţintă de inflamaţie, care pe termen lung, ne afectează.
Alimentele foarte procesate pe de altă parte, conţin şi foarte mulţi conservanţi. Carnea roşie, găsimile combinate cu fumatul, dar şi cu lipsa mişcării, sunt factori de risc independeţi, şi pentru boli cardio vasculare şi pentru cancer", precizează dr. Negreanu.
Dr. Negreanu: Cancerul gastric este strict legat de fumat
"Cancerul gastric este strict legat de fumat, dar şi pancreatitele, chiar şi cele acute. A fost cumva o idee trăsnită, de acum 10 ani, a unei echipe din Texas, care a dovedit că fumatul face mai rău decât alcoolul.
Cancerul de pancreas este legat direct de consumul de ţigarete, la fel şi colonul şi cel de vezică biliară. Deci, toate neoplaziile sunt legate de fumat. Îndemnul este clar în această situaţie.
Moderaţia este foarte importantă, la fel şi calitatea. Revenim aici la educaţie, dacă îţi poţi permite sau nu produse de calitate.
Putem consuma din toate, dacă consumăm cu moderaţie. Să nu uităm şi de activitatea fizică. Să încercăm să trăim sănătos", mai spune medicul.