Expertul în boli metabolice şi de nutriţie Simona Carniciu a vorbit, în cadrul rubrcii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre masa ideală de post, dar şi despre ce putem mânca în cele 48 de zile din Postul Paştelui.
"Trebuie să reţinem că nu cantitatea contează, ci calitatea. Trebuie să ţinem cont de fiecare aliment pe care alegem să-l punem în farfurie, pentru că fiecare are anumite proprietăţi. Nu trebuie să ne gândim doar la carbohidraţi, proteine sau calorii.
Avem tendinţa să mâncăm foarte mult orez, cartofi sau ovăz. Ele sunt sănătoase, dar trebuie să le consumăm cu măsura corectă.
Cât despre post, să avem grijă ce alimente consumăm în această perioadă. De pildă, ne putem face şi noi acasă un pate vegetal cu ciuperci. Există o mulţime de reţete de acest fel pe care le putem găsi şi pe internet.
Putem să facem şi pate vegetal din dovlecel copt şi ardei copt. Humusul este la fel de bun în această perioadă.
Alimente bune în post
- fasole boabe
- năut
- mazăre
- linte
- verdețuri crude (spanac, pătrunjel, leurdă, urzici, andive, rucola, salata verde)
- legumele crucifere (broccoli, conopidă, varză)
- nucil, semințe neprăjite
- orezul integral (brun) sau basmati
- ovăz
- hriscă
- fructe proaspete
- avocado/ulei de măsline, floarea-soarelui presate la rece
Cum pot fi combinate alimentele în timpul postului
- leguminoasele se consumă împreună cu cereale, nuci și semințe
- cerealele se consumă împreună cu leguminoase
- legumele se consumă împreună cu leguminoase, cereale, nuci și semințe:
Această perioadă de post este extraordinară din punct de vedere al sănătății pentru că este șansa noastră, dacă ținem postul corect, să ne alimentăm cu tot felul de vitamine, minerale, fitonutrienți care au proprietăți anti-cancerigene, anti-aging.
Cât despre plante, să nu uităm că leurda este una dintre cele mai bune plante pentru detoxifiere. Este foarte important să o includem în alimentaţia noastră în această primăvară.
Se poate face un suc de leurdă şi pe care putem să-l consumăm de-a lungul anului. Masa ideală de post este formată din 50% legume, 25% produse cerealiere şi în rest ar trebui să mâncăm fructe. Atunci când avem dezlegare la peşte, să profităm din plin. Să nu uităm de sardine, care sunt foarte sănătoase.
Masa ideală de post
- 50% din farfurie - fructe și legume
- 25% din farfurie – alimente proteice
- 25% din farfurie – cereale și alimente cu amidon