”Există niște hormoni care ne dau o stare de bine, aceștia ar fi serotonina, așa numitul hormon al fericirii, dopamina, oxitocina, dar, totodată, acești hormoni sunt influențați și de ce mâncăm, de microbiomul nostru intestinal și de acțiunile pe care le parcurgem într-o zi.
Hormonii care induc o stare de bine
- Serotonina;
- Dopamina;
- Oxitocina;
- Endorfine.
Trebuie să avem un stil de viață sănătos și să mâncăm anumite alimente care ne secretă în exces acești hormoni. Printre aceste alimente aș aminti grăsimile sănătoase, care se găsesc în pește, în somon, în hering, în nuci, în migdale și în ciocolată. Ciocolata cu un conținut de peste 85% cacao are un conținut mult mai bun de antioxidanți și totodată există și triptofanul care este un precursor al serotoninei și ne ajută la o secreție mult mai bună de serotonină
Alimentele care dau o stare de bine
- Pește gras (somon, sardina);
- Fructe de pădure;
- Ciocolata neagră;
- Verdețuri (spanac, kale, salata verde);
- Oleaginoase;
- Banane;
- Avocado;
- Carnea de pasare/vită;
- Semințe de dovleac;
- Ouă;
- Lactate;
- Orez integral
Există unele studii care ne arată că depresia pornește de la nivelul stomacului. Există o carență de minerale și de vitamine, cum ar fi vitaminele din grupul B, B12 mai ales, magneziu, zinc. Toate acestea le găsim într-o formă pură, naturală și ușor absorbabilă în alimentație.
Vitaminele din grupul B se găsesc în preponderență în carne și în proteina de origine animală.
Componente din alimentație care ne pot proteja de depresie
- Seleniu;
- Vitaminele D, C, E, B;
- Omega 3;
- Beta caroten;
- Zinc;
Este recomandat pe lângă alimentație să venim și cu unele suplimente sintetice din exterior. Putem veni cu 5 HTP, care este un precursor al serotoninei și este un supliment care poate fi luat din farmacii, cu magneziu citrat, cu zinc și cu complexul de B-uri.
Dacă nu vrem să consumăm ciocolată, am putea să folosim avocado în locul ciocolatei și am avea parte și de grăsimile sănătoase și totodată și de un conținut de triptofan. Nu conține chiar atât de mulți antioxidanți ca ciocolata, dar este un înlocuitor bun”, a explicat la Antena 3 CNN nutriționistul Oana Ciuhureanu.
Consumul zilnic de fructe și legume proaspete și renunțarea la dulciuri sau alimente intens procesate contribuie la reducerea simptomelor cauzate de stresul cotidian.
Deși tulburările emoționale nu depind de un singur factor, o dietă sănătoasă este primul pas pentru prevenția și tratarea cazurilor ușoare de depresie.