"Există o dietă atât pentru cei care suferă de o boală cardiovasculară, cât și pentru cei care vor să prevină o boală cardiovasculară.
Vorbim aici despre un stil de viaţă sănătos, care include dieta mediteranea. Dieta Mediterană s-a dovedit a fi asociată cu cea mai mică incidență a bolii cardiovasculare, inclusiv a afecțiunilor oncologice.
Stilul de viață este cel care ne generează risc cardiovascular sau ne poate reduce riscul cardiovascular. Prin urmare, trebuie impus un stil de viaţă sănătos, însă nu doar dieta, ci şi evitarea fumatului, care este elementul primordial în determinarea aterosclerozei.
Ateroscleroza este determinată de colesterol, de colesterolul rău, LDL. Vasele noastre cu acest colesterol se înfundă, atunci când avem o dietă bogată în colesterol, bogată în grăsimi de origini animale.", a spus medicul Silviu Dumitrescu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.
Suplimentele care reduc riscul de boli cardiovasculare
Nu există niște suplimente nutritive pe care să le putem recomanda în sensul reducerii riscului cardiovascular.
Aici aş vrea să atrag atenţia acestei tendinţe comerciale de a face reclama unor produse care reduc riscul cardiovascular. Acestea nu sunt dovedite. Nu există niște dovezi științifice substanțiale care să fi demonstrat că adăugarea în meniu a unor suplimente de tip vitamine sau antioxidanţi, ne educ riscul de boli cardiovasculare.
Această dietă este o modalitate de a ne hrăni sănătos cu alimente care îngrijesc inima și vasele noastre.
Legătura dintre obezitate şi bolile cardiovasculare
Obezitate este o problemă de sănătate publică atât în România, cât și în vestul Europei și în Statele Unite.
Aceasta este asociată cu risc crescut de boală cardiovasculară. Obezitatea merge mână în mână cu sedentarismul și cu dieta nesănătoasă, dar şi cu fumatul și cu consumul în exces de alcool.
Toți acești factori sunt factori care ne scurtează viața. Așa cum spuneam, obezitatea merge în mână în mână cu sedentarismul, cu incapacitatea de a ne aloca un pic de timp în fiecare zi de exercițiu fizic.
De obicei, persoanele care au obezitate nu resimt o creștere de risc cardiovascular. Cu toate acestea, dacă le măsori glicemia, aceştia vor avea o surpriză. Totodată, chiar dacă glicemia nu este diagnostică pentru un diabet zaharat, aceasta începe să se modifice şi începe să crească.
De ce nu e bine să consumăm sare atunci când avem o boală cardiovasculară
Sarea în exces nu trebuie inclusă în alimentaţia bolnavilor cardiovasculari. Dieta omului modern include cam de 10 ori mai multă sare decât avem nevoie.
Există situații în care acest exces de sare nu mai este gestionat corect de către organism. Sarea ajunge să fie reţinută în corp. Această retenție de sare generează evident și retenție de apă, o creștere a volemiei, o creștere a presiunii arteriale și o creștere a muncii pe care o depune inima.
Evident că pentru un pacient, spre exemplu, pacient cu inscență cardiacă, a mânca doar o murătură, nu pare așa ceva deosebit. După asta, pacientul poate să ajungă în edem pulmonar acut la camera de gardă.
De aceea, este extrem de important pentru pacienții cu afectare cardiovasculară să înțeleagă că sarea este pur și simplu o otravă pentru ei. Și principala recomandare este, în afară de a nu avea solniță pe masă și a nu adăuga sare în exces, de a reduce alimentele semipreparate și preparate industrial.