Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Abordările nemedicamentoase care tratează sau previn bolile cronice netransmisibile | Dr. Popescu Spineni: "Doar 30% dintre pacienți urmează sfaturile medicului"

Abordările nemedicamentoase care tratează sau previn bolile cronice netransmisibile | Dr. Popescu Spineni: "Doar 30% dintre pacienți urmează sfaturile medicului"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:51 22 Sep 2023 Modificat la 16:52 22 Sep 2023
New Project - 2023-09-22T165051.744

Aceste abordări nemedicamentoase au potențialul de a trata, preveni și chiar inversa bolile cronice netransmisibile cu ajutorul stilului de viață al fiecăruia dintre noi. Medicul Dana Popescu Spineni a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3 CNN, despre medicina stilului de viață, dar şi despre cum stilul de viață prevalează asupra genelor.

"Impactul stilului de viață asupra stării de sănătate este cunoscut încă de pe vremea lui Hipocrate. Evenimentele care au un impact asupra dezvoltării speciei umane, evoluției speciei umane sunt cele care modelează și potențialul de boală. Așa-zisele boli ale bătrâneții s-a demonstrat că nu sunt cauzate de către bătrânețe, ci sunt din cauza schimbărilor comportamentelor noastre.

S-a ajuns la această concluzie în urma cercetărilor în unele comunităţi numite Blue Zones, unde trăiesc cei mai mulţi centenari. În aceste comunităţi, bolile cronice nu prea există și speranța de viață este mult mai mare. Oamenii trăiesc mai mult și mai bine, deși până la urmă, despre asta este vorba. Să trăim mult și bine și plecând de la acest lucru, s-a conturat această nouă specialitate "medicină a stilului de viață" pentru a ajuta oamenii să schimbe comportamentele cu risc și să trăiască mai mult și mai bine.

"Medicină a stilului de viață" este o specialitate bazată pe dovezi care utilizează tehnici de schimbare a stilului de viață. Schimbarea stilului de viață presupune intervenția asupra a șase piloni: alimentația, activitatea fizică, somnul, stresul, echilibrul emoțional, conexiunea socială/cu natura.

Medicina stilului de viață se bazează pe 6 piloni

  • alimentația
  • activitatea fizică
  • somnul
  • stresul
  • echilibrul emoțional
  • conexiunea socială/cu natura

Folosește tehnici, metode care sunt testate și validate pentru schimbare comportamentală și ajută pacientul să-și schimbe comportamentele cu risc pas cu pas, îl susținem și ,bineînțeles, că în acest context pacientul devine un partener activ.

Este foarte greu să schimb comportamentul pacientului la vârsta adultă. Tocmai de aceea, s-au dezvoltat atât de multe tehnici și metodologii pe fiecare pilon în parte și chiar studii recente spun că și după apariția afecțiunii, doar 30% dintre pacienți urmează sfaturile ale medicului.

Urmează şi un congres în aces sens în perioada 27-29 septembrie 2023, organizat online. Este vorba despre congresul RSLM, unde personalități marcante ale vieții medicale românești și internaționale din domeniul medicinei stilului de viață vor prezenta subiecte din aria lor de experiență profesională în practicarea medicinei stilului de viață. "Societatea Română de Medicina Stilului de Viață" a fost înființată în 2019. Această societate își dorește să reunească specialiștii din medicină și nu numai, dornici să folosească acest concept al medicinei stilului de viață cunoscut atât în mediul academic din România, cât și în populația generală.", a mai spus medicul.

Într-o lume în continuă schimbare, unde sănătatea și stilul de viață devin piloni centrali în existenţa noastră, Romanian Society of Lifestyle Medicine, în parteneriat cu senatul științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, organizează cel de-al II-lea Congres Național cu participare internațională de medicina Stilului de viață.

×
x close