Antena 3 CNN Emisiuni Safe Income Tot ce trebuie să știi despre titlurile de stat: ”Dacă vrei să faci investiții mai mari, trebuie să treci pe aici”

Tot ce trebuie să știi despre titlurile de stat: ”Dacă vrei să faci investiții mai mari, trebuie să treci pe aici”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 13:33 27 Noi 2024 Modificat la 13:33 27 Noi 2024
calculator tabel calcule
Andrei Perianu a explicat cum își pot gestiona românii mai bine economiile și investițiile. Foto: Getty Images

Andrei Perianu, gazda emisiunii Safe Income, a discutat în cea de-a 9-a ediție despre importanța investițiilor sigure pentru românii care au început să economisească. Este vorba despre titlurile de stat, o opțiune tot mai populară în rândul celor care doresc să își administreze banii în mod responsabil și să obțină randamente sigure.

„Românii au început din ce în ce mai mult să se uite la titluri de stat,” a explicat Andrei Perianu. Aceasta este o consecință a economisirii tot mai frecvente la nivel personal, dar și a nevoii statului de a se împrumuta pentru a acoperi cheltuielile în creștere. Potrivit economistului, în ultimii doi ani, peste 200.000 de români au investit în titluri de stat. Aceste date indică formarea unei clase de mijloc capabile să economisească și să investească pe termen lung.

Randamentele titlurilor de stat

Investițiile în titluri de stat vin cu beneficii clare, mai ales prin comparație cu alte opțiuni de economisire, cum ar fi depozitele bancare. 

  • Titluri în lei: Dobânzi de la 5,85% pe an pentru maturități de un an, și de până la 7% pentru cinci ani.
  • Titluri în euro: Dobânzi de la 3,94% pentru un an, ajungând la 5% pentru cinci ani.
  • Fără impozitare: Randamentele obținute din aceste investiții nu sunt supuse impozitului, ceea ce le face și mai atractive.

„Cu cât ai o maturitate mai lungă, cu atât ai un randament mai mare,” a explicat Perianu, încurajând o planificare financiară pe termen lung.

Titlurile de stat – un prim pas în educația financiară

Perianu a evidențiat importanța titlurilor de stat ca instrument de tranziție pentru cei care doresc să învețe să investească. „Până să ajungi să investești pe bursă sau în imobiliare, trebuie să treci printr-o zonă tampon, o zonă de învățare,” a spus el. Această „zonă tampon” oferă oportunitatea de a înțelege elementele de bază ale economisirii și investițiilor fără a-ți asuma riscuri mari.

×
x close