Antena 3 CNN Emisiuni Safe Income Primii pași pe bursă. Decizii care aduc profit pe termen lung

Primii pași pe bursă. Decizii care aduc profit pe termen lung

Andrei Perianu
3 minute de citit Publicat la 10:59 30 Dec 2024 Modificat la 10:59 30 Dec 2024
bursa economica
Care sunt primii paşi ai tranzacţiilor pe bursă, dar şi cum să investim pentru a avea profit pe termen lung.FOTO: Getty Images

Astăzi la rubrica Safe Income aflăm cum să facem profit din economii. Care sunt primii paşi ai tranzacţiilor pe bursă, dar şi cum să investim pentru a avea profit pe termen lung.

Românii au din ce în ce mai mulți bani și în același timp au o provocare legată de felul cum iau decizii cu banii aceștia. Ce înseamnă că românii au din ce în ce mai mulți bani? Dacă ne uităm la statistici, vedem că banii din bănci, în cash sau echivalent cash, adică care nu ajung nici măcar în depozite, cresc de la an la an. Spre exemplu, anul acesta a crescut față de anul trecut cu peste 18% deci avem din ce în ce mai mulți bani care urmăresc oportunități acum. În același timp, mulți români reușesc să ia decizii cu banii, adică încep să investească pe bursă, fie în titluri de stat, fie în acțiuni.

Bineînțeles, pe bursă este mult mai complicat decât atunci când investești sau când pui banii într-un depozit și e important să vorbim cum parcurgem perioadele mai incerte, care parcă nu se mai termină. O să vă arăt câteva sugestii. Deci, când investim e bine să ne gândim care au fost obiectivele noastre pe termen lung, nu neapărat cum bate vântul acum pe termen scurt, sau care sunt factorii sau știrile care ne influențează emoțiile astăzi sau lucruri care ne liniștesc mai departe. Chiar dacă vedem perioade de scăderi, ar trebui să ne gândim că în general, când punem bani pe bursă nu punem toți banii. Dacă ne uităm la un portofoliu general, la toți banii noștri personali, de cele mai multe ori începem cu bani puțini.

Motivul pentru care începem cu bani puțini este o dată ca să ne expunem și să avem o experiență legat de acest nou tip de investiție, și anume investițiile de pe bursă, care se mișcă spre deosebire de depozite bancare, care sunt complet sigure. Aici, de fiecare dată când avem o scădere, ar trebui să ne gândim că aceasta este o oportunitate, să mai adăugăm încă o bucățică mică din întreg portofoliu. Mai mult decât atât, e foarte important să înțelegem atunci când investim pe bursă în ce investim cu adevărat și poate nu vorbim îndeajuns despre companiile care efectiv fac bani pentru noi. Când ne uităm la Bursa de Valori București în ansamblu, ar trebui să ne uităm la un indice. Indicele acesta este un coș cu top companii de pe bursă. Când zicem top ne gândim că sunt cele mai mari companii, care sunt în într-o situație foarte bună și care în mod constant reușesc să ne aducă profituri sau reușesc să facă profituri care duc acțiunile în sus. Înseamnă că și noi, ca mic investitor, reușim să facem bani.

Care este profilul companiilor în care investim? Sunt companii din petrol și gaze care extrag sau distribuie petrol și gaze, sau care produc energie electrică sau care distribuie energie electrică. Sunt genul de companii care nu sunt în bătaia vântului. Sunt mult mai puțin impactate, pentru că sunt în domenii mult mai sigure. Ăsta este un lucru foarte important și e o chestie de care noi la nivel personal beneficiem în mod direct.

Mai departe avem companii foarte mari din industria financiară, din zona  medicală ș.a.m.d.

Dacă ne gândim la un anumit tip de mașină - și în general mașinile ne generează foarte multă plăcere și mulți oameni când economisesc niște bani sau când se gândesc la banii lor se gândesc și la a-și cumpăra o mașină - dacă vedem o mașină al cărei preț scade sau vedem o mașină la discount, în general ne bucurăm. Nu se întâmplă la fel și la bursă. La bursă, dacă vedem că bursa scade, în loc să ne gândim că poate cumpărăm niște acțiuni la discount, din acea porțiune din portofoliul meu mai adaug niște bani, pentru că acum cumpăr la discount. Noi ne gândim că poate s-a întâmplat ceva greșit sau poate am luat noi vreo decizie. În realitate, nu e deloc așa. Este cumva similar ca în exemplu cu mașina. Cumpărăm ceva la discount, avem aceleași beneficii pe termen lung, vom avea creșteri sau dividende dacă vorbim de acțiuni și ar trebui să putem să luăm decizii și atunci când vor scădea.

 

 

×
x close