Antena 3 CNN Emisiuni Safe Income Inflația este în scădere. Ce urmează pentru salarii, prețuri și credite

Inflația este în scădere. Ce urmează pentru salarii, prețuri și credite

barbat in fata unui ecren cu date statistice
Inflația este în scădere. Ce urmează pentru salarii, prețuri și credite FOTO: captură video Antena 3 CNN
de Andrei Perianu    |    25 Oct 2024   •   10:58

Rata inflației este în scădere, iar asta înseamnă că puterea de cumpărare a românilor ar urma să crească. Schimbări ar urma să se simtă și în ceea ce privește prețurile la credite. Mai multe detalii despre acest subiect are Andrei Perianu, în rubrica Safe Income.


Dacă vă mai aduceți aminte, inflația era foarte mare în 2022, când depășise 16%, și deja conversațiile în familie și între colegi era că o să depășească 20-30%, că poate ajunge chiar la 100% și că o să fie exact ca în anii 1990. E bine, nu s-a întâmplat asta. Inflația scade, iar asta este marea știre a momentului. Ea scade de ceva timp, scade de aproape un an și vedem că este din ce în ce mai jos. Ultimele știri ne arată că inflația de la începutul anului este la 3,8%, iar dacă ne uităm la cifrele din septembrie, vedem că s-a ajuns la 4,6%.

De ce este importantă această cifră? Pentru să putem să spunem că banii noștri personali se devalorizează sau puterea de cumpărare a banilor personali - fie din buzunar, fie din bancă - scade cu 4,6% de la lună de lună. Față de luna august, este o dinamică pozitivă, adică prețurile continuă să crească, dar cresc mult mai lent. Dacă ar fi să ne uităm la ce îi impactează pe majoritatea românilor, mai ales pe cei cu venituri mici, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%, iar cele nealimentare, cu 3,3%. Dacă mergem mai departe, în zona de servicii, dinamica a fost un pic mai amplă. Sau, altfel spus, prețurile au crescut mai repede, cu 7,88%. De ce? Pentru că majoritatea salariilor din România cresc și când vorbim despre servicii, acestea sunt în primul rând impactate de faptul că salariile românilor continuă să crească.

Până în 2022-2023, inflația era foarte mare și ne epuiza o mare parte din bugetul personal și al familiei. Altfel spus, ne rămâneau din ce în ce mai puțini bani la final de lună, pentru că prețurile tuturor bunurilor creșteau foarte repede, iar noi trebuia să ținem pasul cu aceste creșteri și trebuia să plătim din ce în ce mai mult. 

Acum vedem că veniturile românilor cresc, dar inflația scade. Asta înseamnă că putem să ne planificăm cheltuielile pe termen lung și dacă ar fi să ne uităm pe fiecare categorie de populației, cei aflați la început de drum, care încep să lucreze și au un salariu pentru prima dată, ei au șanse mai mari să rămână cu bani sau puterea lor de cumpărare este din ce în ce mai mare. 

Dacă ne uităm la bunicii noștri, cei care trăiesc din pensie, ei pot pentru moment să răsufle ușurați, pentru că prețurile cresc mai lent și au șanse să rămână la final de lună cu niște bani în plus. Pentru cei care deja muncesc de ceva timp sau care au credite, pe măsură ce inflația scade, și dobânzile vor scădea pe termen mediu și lung. 

Dacă vorbim de economii, avem șansa să facem mai mulți bani decât inflația. Dacă ne uităm la credite, în cazul în care dobânzile o să scadă odată cu inflația, avem șanse să ne rămână mai mulți bani în buzunar sau în bugetul familiei. 

×
Parteneri
x close