Antena 3 CNN Economic Educația financiară a ajuns, în sfârșit, la tinerii români

Educația financiară a ajuns, în sfârșit, la tinerii români

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 18:21 05 Dec 2024 Modificat la 18:21 05 Dec 2024
tineri cu telefoanele in mana platind facturi
Educația financiară devine tot mai accesibilă tinerilor din România. Foto: Getty Images

Educația financiară devine tot mai accesibilă tinerilor din România, iar acest subiect a fost dezbătut în ediția recentă a emisiunii Safe Income. Gazda emisiunii, Andrei Perianu, l-a avut invitat pe Gabriel Avramescu, prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a vorbit despre importanța formării unui consumator informat și despre inițiativele concrete din acest domeniu.

„Din 2015 există un program național prin care încercăm să explicăm concepte și noțiuni financiare. Nu putem vorbi despre creșterea nivelului de trai fără un consumator informat, care știe unde să investească sau cum să-și protejeze bunurile”, a explicat Gabriel Avramescu.

El a subliniat necesitatea de a lua decizii financiare bine informate: „Fie că este vorba despre o investiție sau alegerea unei asigurări, decizia trebuie să fie bazată pe informații corecte, nu pe mesaje emoționale din social media.”

ASF derulează campanii de educație financiară alături de parteneri precum Bursa de Valori București, UNSAR și Institutul de Studii Financiare. „Avem o rețea de lectori voluntari în fiecare județ și parteneriate cu inspectoratele școlare. Prin aceste inițiative, educația financiară devine accesibilă unui public tot mai larg”, a adăugat Avramescu.

Educație financiară pentru tineri

Totodată, ASF colaborează cu universități pentru a atrage tinerii către educația financiară. „În acest an, am avut un succes major cu evenimente precum Noaptea Albă a Universităților la Politehnica din București și Universitatea din Pitești. Peste 1.000 de tineri au participat și au discutat cu profesioniști din domeniu”, a povestit prim-vicepreședintele ASF.

Un proiect inovator aflat în lucru este manualul de educație financiară destinat sportivilor. „Avem aproximativ 400.000 de practicanți înregistrați ai fotbalului în România. Este important ca acest mesaj să ajungă nu doar la sportivi, ci și la familiile lor. Ei trebuie să înțeleagă cum să-și gestioneze veniturile și cum să investească inteligent”, a explicat Avramescu.

Provocările momentului: fraudele online

În contextul actual, ASF pune un accent deosebit pe prevenirea fraudelor financiare. „Ne confruntăm cu tot mai multe amenințări, precum tentativele de fraudă online sau apelurile false prin call center-uri. Este nevoie de implicarea tuturor autorităților și de instruire tehnologică pentru a combate aceste riscuri”, a spus Avramescu.

×
Parteneri
x close