Antena 3 CNN Emisiuni Safe Income Cum să ne ferim de noile escrocherii apărute în mediul online

Cum să ne ferim de noile escrocherii apărute în mediul online

o femeie face plata cu cardul pe telefon
Cum să ne ferim de noile escrocherii apărute în mediul online FOTO: Getty Images
de Andrei Perianu    |    02 Oct 2024   •   10:52

La rubrica Safe Income, Andrei Perianu ne spune cum să ne ferim de noile escrocherii apărute în mediul online.

Astăzi vorbim chiar de siguranța banilor noștri personali, care este foarte importantă. Probabil vi s-a întâmplat și vouă să fiți apelați de cineva de la bancă și să descoperiți că persoana respectivă e falsă, nu este de fapt de la bancă, că primiți un mail prin care cineva în mod oficial de la bancă vrea să aibă acces la datele dumneavoastră personale și descoperiți că nu era cineva oficial sau nu era cineva de la bancă, sau mai mult intri pe un site de internet care vezi că e dublat față de cel oficial. Toate aceste metode se numesc spoofing, adică e o formă prin care se falsifică identitatea cuiva oficial, cu intenția de a avea acces la date importante de pe card, date de securitate care pot avea acces la banii dumneavoastră personali”, spune Andrei Perianu.

Ce puteți să faceți în aceste situații
 
Foarte important, banca niciodată nu o să apeleze utilizatorii pentru a recupera sume pierdute. Nu există așa ceva. Mai mult decât atât, banca niciodată nu o să ceară utilizatorilor în mod telefonic date cu caracter personal, date personale de autentificare de pe carduri ș.a.m.d. Acces la online banking... Trebuie să verificăm întotdeauna cât de autentice sunt apeluri respective. Românii sunt cumva circumspecți, iar chestia asta ne face bine. Ar trebui tot timpul să vedem dacă acele apeluri sunt reale. Aș merge mai departe. Trebuie să raportăm astfel de apeluri către organizația în numele căruia s-a efectuat apelul. Putem să sunăm la acea organizație și să notificăm. Dacă am mers mai departe și chiar am furnizat date de pe card sau date sensibile ar trebui să sesizăm imediat banca ca să putem să mai recuperăm sau să putem să facem ceva pentru a ne apăra. 

Și nu în ultimul rând, fiecare trebuie să contribuie la securitatea noastră și să răspândim aceste avertizări către toți utilizatorii, chiar către familie. Poate să fie o conversație în familie, către colegi ș.a.m.d. Deci e foarte important să avem grijă de securitate a banilor noștri, pentru că dacă nu ne apărăm noi banii personali nu o să facă cineva pentru noi”, a explicat Andrei Perianu.

×
Subiecte în articol: escrocherii banci
Citește mai multe din Safe Income
» Vezi toate știrile din Safe Income
Cele mai noi știri
Parteneri
x close