Antena 3 CNN Economic Imobiliare Care sunt strategiile şi soluţiile într-o piaţă imobiliară în continuă creştere

Care sunt strategiile şi soluţiile într-o piaţă imobiliară în continuă creştere

grafic cu calcule pentru cumpararea unei locuinte
Prețul caselor a crescut în ultimul an cu 15% FOTO: Getty Images
de Andrei Perianu    |    28 Oct 2024   •   12:14

La rubrica Safe Income, Andrei Perianu ne spune care sunt strategiile şi soluţiile într-o piaţă imobiliară în continuă creştere. 

Prețul caselor a crescut în ultimul an cu 15%, dacă ne raportăm în septembrie 2024 la septembrie 2023.

Cei care sunt la început de drum sunt cei mai vulnerabili și sunt în situația dificilă în care nu pot să-și cumpere o locuință. De ce? Pentru că trebuie să aibă un salariu mare, să fie eligibili la bancă, să fi economisit un avans semnificativ, de minim 15%. Deci, pentru ei nu este o veste bună, pentru că visul de a-și cumpăra o casă tocmai s-a mai îndepărtat. 

De ce? Pentru că dacă încep astăzi să economisească și văd că prețul caselor tocmai a mai crescut în ultimul an cu 15%, acest vis pare și mai îndepărtat. 

Pentru cei care au deja case, creșterea prețului este o veste bună. De ce? Pentru că patrimoniul personal tocmai s-a îmbogățit cu 15%.

Dar ce ar trebui să facă cei care vor să își cumpere o casă? Ar trebui să aibă, în primul rând, un venit. Deci, visul acesta de a avea o casă nu se îndeplinește peste noapte și trebuie să începem să economisim din timp. Și chiar dacă economisim, trebuie să facem ceva cu banii respectivi. 

Să nu credeți că prețul caselor se duce în sus pentru că aceste case sunt mai valoroase. Pur și simplu valoarea banilor scade. Și pentru că valoarea banilor scade, aceste case par mai valoroase și pe termen lung prețul caselor continuă să se ducă în sus. 

În imobiliare ar trebui să începi să investești cât mai curând posibil, chiar dacă nu este apartamentul visurilor tale, ci pur și simplu să îți cumperi cel mai ieftin apartament, pentru că și acel apartament ieftin care este într-o zonă nu atât de interesantă sau nu atât de favorizată are o valoare care crește în timp și pe măsură ce ai venituri mai mari poți să treci de la un apartament mic, ieftin, la un apartament din ce în ce mai mare, pentru că te maturizezi profesional, ai din ce în ce mai mulți bani.

O să urmărim în continuare dinamica prețurilor caselor, pentru că aici românii țin majoritatea avuției personale. 

×
Parteneri
x close