Antena 3 CNN Life Știinţă Un echipament dotat cu inteligență artificială, dintr-un spital din Bacău, îi ajută pe pacienți să meargă din nou

Un echipament dotat cu inteligență artificială, dintr-un spital din Bacău, îi ajută pe pacienți să meargă din nou

A.S.
1 minut de citit Publicat la 17:05 16 Aug 2024 Modificat la 17:05 16 Aug 2024
echipament inteligenta artificiala mers
Sistemul robotizat pentru redobândirea mobilității membrelor inferioare ajută pacientul să se adapteze la nevoile vieții de zi cu zi | Sursă colaj foto: Captură video Antena 3 CNN

Un spital din judeţul Bacău are în dotare un echipament bazat pe inteligenţa artificială, care îi învaţă pe pacienţi să meargă din nou. Echipamentul de ultimă generaţie, unic în zona Moldovei, poate fi folosit în cazul celor care au suferit un AVC sau un accident grav şi au nevoie de recuperare. Pacienţii fac diverse exerciţii, iar, în timp, pot avea din nou o viaţă normală.

Un nou echipament medical, unic în județul Bacău și printre puținele din țară, a fost instalat și se află în probe la Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei" din Buhuși.

Este vorba despre un sistem robotizat cu inteligență artificială pentru redobândirea mobilității membrelor inferioare, unic în județul Bacău și la nivelul instituțiilor sanitare publice din țară, cu excepția centrelor mari de recuperare din Iași, Cluj-Napoca și București.

Sistemul robotizat pentru redobândirea mobilității membrelor inferioare ajută pacientul să se adapteze la nevoile vieții de zi cu zi, activitățile variate de mers: de la mersul pe plan drept, până la abordarea pantelor și a scărilor, atât în sus, cât și în jos, în diferite moduri de activitate – pasiv, activ sau activ-asistat. De asemenea, permite o terapie personalizată în funcție de nevoile fiecărui pacient.

„Regăsim niște senzori inteligenți, care captează cel mai mic impuls de la pacient, redând astfel informații prețioase terapeutului cu privire la mobilitatea pacientului și evoluția acestuia”, a explicat bioinginerul medical Horvat Adela-Larisa.

Proiectul a fost inițiat în urmă cu mai bine de doi ani de către Spitalul "Prof. Dr. Eduard Apetrei" din Buhuși. Este finanțat de către Ministerul Sănătății și cofinanțat de către autorităţile locale.

×
Parteneri
x close