Spitalul Fălticeni din Suceava are acum în dotare mai mulți roboți care asigură dezinfecția în unitatea medicală. Roboții cu inteligență artificială sunt esențiali în lupta împotriva infecțiilor noscomiale. Acționează independent, dar încă nu vor înlocui personalul de curățenie al spitalului.
Cei șase roboți achiziționați de Spitalul din Fălticeni au costat fiecare 450.000 de lei. Roboții au memorate hărțile unde trebuie să opereze și cu câteva comenzi simple trec la treabă. Au o autonomie de circa șase ore, iar când termină munca merg singuri la stațiile de încărcare. Tot ce trebuie să facă personalul spitalului este să le deschidă ușa.
Roboții folosesc razele ultraviolete pentru nebulizare. Sunt programați să se deplaseze către zonele indicate, cum ar fi saloane sau săli de operație, să facă dezinfecție și apoi să revină în locul inițial. Personalul spitalului a fost instruit să nu lase obiecte în calea roboților, pentru ca aceștia să poată respecta traseele stabilite, care pot fi extinse sau actualizate.
Folosirea lor va determina scăderea costurilor de dezinfecție și, mai important, scăderea toxicității substanțelor folosite în timpul proceselor de nebulizare.
Dr. Vlad Morari – manager spital Fălticeni: „Nu cer salarii, nu cer de mâncare. Își fac treaba singuri.”
Spitalul a reușit să atragă 22,6 milioane lei prin PNRR pentru combaterea infecțiilor nosocomiale.