Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Spitalul din România unde s-a pus în funcțiune cel mai performant aparat angio CT din sud-estul Europei: "În AVC, cel mai mult contează timpul"

Spitalul din România unde s-a pus în funcțiune cel mai performant aparat angio CT din sud-estul Europei: "În AVC, cel mai mult contează timpul"

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 17:47 08 Mar 2024 Modificat la 17:47 08 Mar 2024
angio ct spital oradea
Spitalul din România unde s-a pus în funcțiune cel mai performant aparat angio CT din sud-estul Europei: "În AVC, cel mai mult contează timpul" Sursa foto: Antena 3 CNN

La spitalul din Oradea a fost pus în funcțiune cel mai performant aparat angio CT din Sud estul Europei, în cadrul unui laborator de radiologie intervențională, cea mai modernă ramură a medicinei, bazată pe tehnologie de vârf. Acolo au ajuns pacienți din mai multe județe cu atacuri vasculare, paralizii și în doar câteva minute oamenii au fost puși pe picioare.

Pentru a putea lucra cu ultimele tehnologii la nivel mondial, au fost aduși medici români specializați în marile spitale din Europa.

Infrastructura medicală de la Spitalul Județean de Urgență Oradea a fost regândită după modelul țărilor vest europene. De pildă, în compartimentul de radiologie intervențională, pacientul poate primi diagnosticul, iar tot acolo este anesteziat și operat. Lucru ce contribuie decisiv la reușita intervenției și la gradul de recuperare.

Cu aceste echipamente unice în țara noastră, medicii reușesc să trateze pacienți din timpul investigațiilor, pe loc - reducând la minimum posibil riscul să rămână cu sechele, dar și pacienți oncologici.

În timpul unei proceduri de radiologie intervențională, pacientul este întins pe o masă de operație, cu o cameră cu raze X deasupra lui, iar medicul ghidează, analizează rezultatele imagistice, lucrând în interiorul corpului fără incizii majore.

Evoluția medicinei este pusă în valoare și de noile tehnologii. O prezentare 3D a vaselor de sânge ajută la identificarea imediată a malformației, iar medicii pot interveni rapid.

Angiograful biplan de ultimă generație și aparatul Angio-CT, unic în sud estul Europei, sunt puse în valoare de o echipă performantă și pregătită la cel mai înalt nivel, coordonată de mediul Dan Mihoc, care la doar 35 de ani are o experiență impresionantă la un spital din Franța.

Din luna octombrie anul trecut, de când s-a întors din Franța, tânărul medic, împreună cu echipa lui, au tratat peste 50 de AVC-uri ischemice și aproape 100 de pacienți au beneficiat de noile tehnologii.

Atacul vascular cerebral este a doua cauză de deces în țara noastră, după bolile cardiovasculare. La nivel mondial, la fiecare şase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral.

×
x close