Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Sistemul de Garanție-Returnare, rezultate impresionante în România. Gemma Webb, CEO RetuRo: „Este cu adevărat fantastic”

Sistemul de Garanție-Returnare, rezultate impresionante în România. Gemma Webb, CEO RetuRo: „Este cu adevărat fantastic”

Captur? de ecran 2024-09-09 103415
de I.C.    |    09 Sep 2024   •   10:34

În primele nouă luni de la implementare, sistemul de Garanție-Returnare are rezultate impresionante în România. Peste 60% dintre recipientele reutilizabile au fost colectate și au ajuns să fie reciclate. În cifre, asta înseamnă 1,3 miliarde de ambalaje, în condițiile în care rata de reciclare din țara noastră era una dintre cele mai scăzute din Europa. Succesul sistemului ne ferește astfel de amenzi uriașe, deoarece România s-a angajat ca până în 2025 să atingă o rată de reciclare de 65%. Datele au fost prezentate în exclusivitate pentru Antena 3 CNN de Gemma Webb, CEO ReturRO.

Gemma Webb, CEO ReturRO: În România, din punct de vedere istoric, rata de recilare pentru orice era de aproximativ 13%, una dintre cele mai scăzute din Europa. Pentru deșeurile de ambalaja, aceasta era de 39%.

În 2025, UE are o legislație în vigoare conform căreia fiecare țară trebuie să atingă o rată de reciclare de 65%. Dacă nu atingi acest obiectiv, vei fi amendat. Deci, baza RetuRO, baza sistemului de returnare, a fost stabilită în 2021, ca fiind cadrul și baza reciclării deșeurilor de ambalaje din România. Această hotărâre de Guvern a reunit producătorii, comercianții, autoritățile guvernamentale și consumatorii într-o misiune de sustenabilitate, cu accent pe atingerea unor rate foarte ridicate de reciclare.

Rezultatele SGR după 9 luni

Gemma Webb, CEO ReturRO: Rezultatele au fost cu adevărat fantastice. Dacă ne uităm doar la luna iulie, am colectat 62% din ambalajele care au ieșit pe piață. Este fantastic. De la început, am observat o îmbunătățire continua și creșterea ratei de colectare de la lună la lună, creșterea ratei de colectare. 

În primele opt luni am colectat 1,3 miliarde de ambalaje de pe piață. Consumatorii au returnat 1,3 miliarde de ambalaje. Am vândut reciclatorilor 75.000 de tone de material care s-au întors în sistem și care vor fi utilizate în continuare pentru ambalaje.

Acest lucru este fantastic și stă la baza întregii premise a Sistemului de Garanție-Returnare și a economiei circulare, astfel încât colectăm de pe piață, am vândut deja materialul înapoi reciclatorilor, iar acesta este deja pe cale să se întoarcă în ambalaje. Așadar, este un concept de la sticlă la sticlă.

În iulie am colectat 62% din ambalajele care au ieșit pe piață. Este fantastic și este un mare merit care se datorează tuturor, în special consumatorilor români, care s-au implicat uc adevărat în acest lucru și sunt implicați activ. 

×
Citește mai multe din România Inteligentă
» Vezi toate știrile din România Inteligentă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close