Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă România va beneficia de un sistem de garanţie - returnare, fucţional de la 1 decembrie

România va beneficia de un sistem de garanţie - returnare, fucţional de la 1 decembrie

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:40 18 Oct 2023 Modificat la 15:40 18 Oct 2023

Specialiştii spun că în oceane avem mai mult plastic decât stele în Calea Lactee, însă la finalul lunii noiembrie România s-ar putea alătura celor 13 ţări care folosesc sistemul de garanţie-returnare.

Prin acest sistem, românii pot recicla peturile, sticla şi dozele din aluminiu, iar pentru fiecare obiect returnat aceştia vor recupera garanţia plătită iniţial de 50 de bani pe fiecare produs ambalat. Un studiu realizat recent arată că 96% dintre români aşteaptă cu nerăbdare acest proiect.

După ani buni de așteptare, numărătoarea inversă a început. Mai sunt doar 44 de zile până când România va dispune de un nou sistem de reciclare grandios. Este vorba despre sistemul garanție - returnare care va fi pornit de la 1 decembrie. 

"Nu va fi doar o noutate în România sau cel mai grandios proiect, dar va fi al doilea cel mai mare din Europa după Germania", a declarat Mircea Fechet, ministrul mediului. 

În Cluj Napoca, un sistem asemănător a fost implementat pentru a promova reciclarea şi folosirea transportului în comun. 

"Noi am investit 180.000 de euro şi am achiziționat nouă aparate pentru reciclarea selectivă cu recompensă. Dacă aduci  15 elemente, sticle, batoane de aluminiu, primești un bilet dus-întors, ce valorează şase lei", a precizat Emil Boc, primar Cluj Napoca. 

Citeşte şi:  Ministrul Mediului a anunțat data la care românii vor începe să plătească 50 de bani în plus la cumpărarea oricărei băuturi: "Cu siguranță termenul rămâne acesta!" 

Rezultatele se obţin repede şi sunt semnificative 

La un an şi jumătate de la implementarea acestui sistem, municipalitatea a tras linie şi rezultatele au fost uimitoare, peste opt milioane de peturi adunate. Marii retaileri spun că sunt pregătiți din punct de vedere al infrastructurii să pornească pe acest drum al reciclării masive. La nivel naţional au fost instalate 2.200 de dispozitive în interiorul supermarketurilor. Tot acest sistem a fost gândit pentru mediul rural, acolo unde se va aplica reciclarea manuală. 

"Am mers în Germania şi am vizitat un astfel de punct de colectare şi poate că unii se așteaptă să fie un spaţiu organizat cu cheltuială. Nu este vorba de aşa ceva", a mai precizat Mircea Fechet. 

Totuşi, vom mai avea de lucrat pentru a perfecționa sistemul. Pentru funcționarea perfectă este nevoie de construcția a cinci centre  la nivel național unde se vor asigura contabilizarea, sortarea şi reciclarea ambalajelor.

×
x close