Robinetul instalat pe conducta de presiune este una dintre soluțiile care are ca rezultat final eliminarea pierderilor fluidelor de orice tip. Instalarea robinetului se face rapid și eficient cu precădere pe conducte de oțel aflate sub presiune.
Beneficiile ar fi cu siguranță legate de eliminarea pierderilor de fluide din cauza faptului că putem secționa conductele în punctele în care ne dorim și putem spune că instalarea unui astfel de robinet se face mult mai repede și mai eficient decât prin metoda veche care înseamnă oprirea conductelor și sudarea unor alte elemente de conductă. Acest dispozitiv se poate monta întru-un interval de două, până la patru ore.
Senzorii acustici de detecție sunt o altă soluție propusă de specialiști. Aceștia identifică în cel mai scurt timp locația exactă de unde au loc pierderile.
Citește și: Adrian Câciu: Vom avea facturi mai ieftine la iarnă
"Senzorii acustici ai pierderilor de apă se instalează pe conductă, fie plastic sau metal, prin atașare magnetică și ne identifică locația pierderilor, a precizat Ionuț Dumitrescu", reprezentant companie.
Vanele de reducere a presiunii sau cuplajele de largă toleranță sunt alte soluții care pot fi aplicate de administrațiile locale care se confruntă cu pierderi de apă din conducte.
Potrivit statisticilor Primăriei Constanța, 450 de tone de apă se pierd pe oră la fiecare avarie a sistemului de termoficare
"Economisirea apei este o preocupare normală în condițiile în care pe tot mapamondul există o criză de apă și criza de apă va fi din ce în ce mai mare pentru că se vor naște din ce în ce mai mulți. Acum suntem opt miliarde și spre 2040, vom fi 12 miliarde", a precizat Vergil Chițac, primar Constanța
Prețurile pentru astfel de dispozitive pornesc de la 10.000 de lei bucata, ceea ce înseamnă că investiția pentru o administrație locală este foarte mare.
Specialiștii spun că beneficiile sunt pe măsură și ulterior costurile pentru mentenanța conductelor se vor reducere substanțial, iar facturile populației vor fi mai mici.