Terapia ţintită este posibilă la noi în ţară însă mai sunt câteva bariere pe care autorităţile au transmis că le putem depăşi. Primul pas a fost deja făcut în cadrul conferinţei "Câștigă lupta cu cancerul - noile arme", marca Antena 3 CNN.
Radioterapia este recomandată în aproape 60% dintre cazurile diagnosticate cu o afecţiune oncologică. Specialiştii atrag atenţia că este esenţial ca pacienţii să aibă acces la o tehnologie de ultimă generaţie.
"Eficienţa noilor metode este evidentă şi ea se corelează cu scăderea reacţiilor adverse. Pe măsură ce tratăm pacienţii de cancer şi creştem durata de viaţă, trebuie să ne gândim şi la calitatea vieţii pacientului. Din această perspectivă, reducerea toxicităţii reacţiilor adverse trebuie să devină un obiectiv terapeutic la fel de important ca şi eficienţa", a declarat dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat - Administraţia Prezidenţială.
În peste 80% dintre cazuri radioterapia are un efect curativ. Noile tehnici moderne le oferă pacienţilor cel mai scurt şi corect drum prin care pot invinge boala.
"Terapia helicoidală, aşa numita tomoterapie, care la fel poate fi indicată în anumite forme de cancer, mai ales la copii şi este cel mai eficient tratament pentru acele indicaţii", a explicat dr. Laurenţiu Bujor, specialist în radioterapie.
De aceea, mulţi pacienţi români aleg să se trateze în străinătate. Accesul la astfel de tehnici moderne este posibil şi în România şi ar putea face mai rentabil sistemul de finanţare.
"Radioterapia nu doar că sporeşte şi îmbunătăţeşte rezultatul oncologic din punct de vedere al controlului local şi al supravieţuirii în sens general, dar totodată scade şi efectele adverse, ceea ce la urma urmei creşte calitatea vieţii", a precizat Hale Başak Caglar, şeful Secţiei de Radioterapie de la Anadolu Medical Center, Turcia.
Ministrul Sănătăţii atrage atenţia că s-au făcut paşi importanţi în tratarea bolnavilor oncologici.
"Noi am dotat complet şapte centre noi de radioterapie, nu e vorba de echipamente depăşite. E vorba de ultimele generaţii de radioterapie. Sigur că există şi metode noi de radioterapie, nu sunt specialist", a dezvăluit Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Avem însă în continuare un număr insuficient de centre de radioterapie. Tehnologia de ultimă generaţie este cea care le perimite specialiştilor să prevină recidivele şi să recomande cel mai eficient tratament.
"Pe durata tratamentului, folosind aceste tehnici noi inovatoare, care au şi control imagistic, se poate urmări efectiv evoluţia tumorii în timpul tratamentului, în aşa fel încât să nu mai plimbi pacientul să îi mai faci un alt CT, un alt RMN. O faci înainte de a face livrarea tratamentului, astfel încât poţi să vezi tumoarea, reacţionează la tratament, a scăzut, a crescut, pacientul este bine poziţionat, dacă au mai apărut şi alte probleme sau nu", a declarat dr. Sorin Blaga, medic la un centru privat de radioterapie.
Accesul pacienţilor cu cancer la radioterapie este însă limitat. În doar câteva centre din ţară există tehnici inovatoare, care însă nu au un tarif de decontare. România are, din păcate, cele mai scăzute costuri de îngrijire a pacienților oncologici din Uniunea Europeană, de doar 160 de euro pe cap de locuitor.