Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Producătorii de medicamente generice cer Guvernului scăderea taxei clawback. ”Propunem semnarea unui memorandum”

Producătorii de medicamente generice cer Guvernului scăderea taxei clawback. ”Propunem semnarea unui memorandum”

Milena Niță
1 minut de citit Publicat la 10:31 07 Apr 2022 Modificat la 10:15 08 Apr 2022
arina gholmieh
Producătorii de medicamente generice cer Guvernului scăderea taxei clawback. ”Propunem semnarea unui memorandum” Sursa foto: Antena 3

Decizia a fost transmisă Executivului, la Conferință Națională "Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din cale accesului pacienților la medicamente”, organizată de postul de televiziune Antena 3, alături de cotidianul național Jurnalul.

”Propunem semnarea unui memorandum cu guvernul care să ia în calcul sustenabilitatea sistemului de sănătate prin adoptarea unor măsuri, cum ar fi: scăderea taxei clawback pentru medicamente generice și biosimilare, un sistem de prețuri stabil și predictibil, atragerea de economii de cost la bugetul de stat pentru medicamente compensate.

În acest fel, vorbim de o industrie de medicamente generice și biosimilare viabilă, aflată în deplină concordanță cu obiectivele Ministerului Sănătății, altfel spus, un partener de drum lung pentru sistemul de sănătate românesc și pentru pacienții români”, a declarat Arina Gholmieh, director general Egis Pharmaceuticals România, astăzi, la conferința organizată de Antena 3.

În esență, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România își dorește scăderea taxei clawback, fie aplicând un algoritm de scădere graduală, pe o perioadă de 5 ani, fie cu un procent mai mare, într-o singură etapă, spune Arina Gholmieh, impactul bugetar fiind complet neutralizat de economiile de cost pe care le generează intrarea pe piață a medicamentelor generice și biosimilare.

”Venim cu aceste propuneri pentru a estompa diferența între prevederile legii 53/2020 și ceeace plătesc în realitate producătorii pentru medicamentele generice cu prețuri mici, pentru a crește sustenabilitatea medicamentelor generice și implicit a crește accesul pacienților la tratament. 

Scenariul de scădere a taxei clawback cu 6% într-o singură etapă înseamnă un impact bugetar pentru 2023 de 30 milioane euro, acoperit cu prisosință de economiile de cost pe care le realizează medicamentele generice.
 
Noi suntem de părere că industria de medicamente generice și biosimilare trebuie considerată un partener strategic pentru sănătatea din România pentru că ea creează spațiu bugetar pentru accesul mai multor pacienți la terapii valoroase, eficiente și sigure, precum și pentru facilitarea accesului pacienților români la tratamente de ultimă generație”, a explicat Arina Gholmieh, director general Egis Pharmaceuticals România.

Urmărește LIVE: Conferința națională România Inteligentă | Alertă în Sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente

×
x close