În timp ce europenii vorbesc despre economie verde și reducerea drastică a deșeurilor menajere până 2030, ţara noastră rămâne groapa de gunoi a Occidentului.
Marea provocarea e transformarea deșeurilor în resurse. Despre cum poate să-și valorifice România resursele neutilizate până acum au discutat joi specialiştii şi reprezentanţii autorităţilor, la conferința România Inteligentă.
Gropi de gunoi neconforme, colectare neselectivă, nesortarea și netratarea corespunzătoare a deșeurilor - sunt principalele probleme pentru care România a fost sancţionată de mai multe ori de Comisia Europeană.
Însă până în anul 2035, trebuie să ajungem la o ţintă de reciclare a deşeurilor de 90%.
România a rămas codaşa Europei la colectarea selectivă a deşeurilor şi la reciclare, însă un judeţ din România este fruntaş.
"Buzăul este unul din campioni pe reciclare. A atins cifra fabuloasă de 12%, iar noi trebuie să ajungem la 60%", a spus primarul Buzăului, Constantin Toma, joi, la conferinţa naţională "Ieșirea din criza deșeurilor, reguli și soluții noi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară", organizată de România Inteligentă.
Trebuie să învăţăm să vedem deşeurile ca pe o resursă, spun specialiştii în domeniu.
România stă pe o sursa imensă de metale rare pe care ar putea să le extragă în urma reciclării. Deşeurile ar putea fi folosite inclusiv pentru producerea de biomasă şi energie termică.
Conferința marca "România Inteligentă" a fost organizată de Antena 3 CNN şi cotidianul "Jurnalul" şi a adus față în față principalii factori de decizie implicaţi în soluționarea crizei deşeurilor.
Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul a organizat, în cadrul proiectului România Inteligentă, conferință națională "Ieșirea din criza deșeurilor, reguli și soluții noi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară".