Robotul chirurgical de ultimă generație le-a fost prezentat medicilor reuniți la conferința găzduită la Oradea.
"Intervenția chirurgicală robotică este de înalta precizie, oferă performanță, practic toate intervențiile pot fi făcute cu acest aparat, cred că toate spitalele și-ar dori un astfel de robot ca să ajute chirurgul în efectuarea intervențiilor chirurgicale", spune Sincron Adrian Coțea, medic chirurg.
Cu ajutorul unei console, medicul realizează, în timp real, operații ce țin de chirurgia generală precum și intervenții în materie de urologie, ginecologie, chirurgie toracică și în curând O.R.L și pediatrie.
De asemenea, în timpul operației, doctorul poartă ochelari speciali care îi oferă o vizibilitate de zece ori mai mare, în comparație cu intervențiile clasice.
"Aparatul are o capacitate de dezinfecție de până 3.000 de metri cubi, timpul e dinamic, totodată timpii variabili. În funcție de substanța activă pe care o va folosi furnizorul de dezinfectanți", a precizat Sorin Bibărțan, dezvoltător de tehnică medicală.
Specialiștii în chirurgie spun că o astfel de aparatură ar fi ideală în fiecare mare spital din țară.
"Nu este unic doar în România, este unic în Europa de Est, pentru că aduce în premieră speakeri de renume internaționali, care-și doresc să pună România pe harta internațională a domeniilor digitalizate în sănătate", subliniază Elena Ovreiu, organizator al conferinței.
Conducerea spitalului orădean spune că negociază deja cu furnizorii pentru achiziționarea robotului chirurgical de aproximativ 1 milion și jumătate de euro.