Amplasat pe insula artificială din portul Constanța şi construit doar în patru luni, sistemul este pregătit să reziste la valuri de maximum un metru.
"Referitor la valoarea proiectului pot să spun că a ajuns la 156 mii de lei din surse proprii APC. Implementarea a fost de 4 luni, iar energia produsă prin acest sistem alimentează zonele Danei 99 şi prelungirea acestea pe partea de iluminat.
Noi sperăm, în funcție de evoluția lui la o dezvoltare mult mai mare. Este un proiect pilot", spune Florin Vizan - directorul Portului Constanţa.
Un astfel de parc fotovoltaic, folosit și în Belgia, cu potențial uriaș pentru Marea Neagră, are 22 de panouri şi a fost proiectat să producă 15.000 de kilowați anual. Adică poate alimenta cu energie, timp de un an, o clădire cu 5 etaje.
"Radiația solară pică pe panouri care o transforma în energie. Energie este apoi transmisă către invertor care produce curentul, iar mai departe este injectată în rețea direct către consumatori către iluminatul public din zonă", spune Ciprian Bulgaru, şef sucursala energetica Port
Sistemul furnizează deja energie pentru iluminatul public din zonă Danei 99 și pentru navele din apropiere, mai ales pentru remorchere.
Investiția ar urma să fie amortizată în mai puţin de 5 ani.
Un alt parc fotovoltaic cu putere instalată de 300MW ar urma să fie instalat şi în judeţul Braşov pe amplasamentul unui lac de acumulare din zona Făgăraș-Hoghiz