Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Premieră în România! Prima extragere de ADN vegetal dintr-un soi vechi românesc

Premieră în România! Prima extragere de ADN vegetal dintr-un soi vechi românesc

Cercetătorii au reușit prima extragere de ADN vegetal dintr-un soi vechi, care nu se mai cultivă în România.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mar 2024   •   17:59

Premieră la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Cercetătorii au reușit prima extragere de ADN vegetal dintr-un soi vechi, care nu se mai cultivă în România.

Specialiștii buzoieni au deschis astfel calea înființării unei baze de date cu amprentele genetice ale tuturor creațiilor românești.

Astfel, acestea nu vor mai fi pierdute, iar mai mult decât atât, se pot reabilita soiuri dispărute cu ani în urmă.

Totul este posibil datorită unui laborator echipat cu aparatură modernă, de ultimă generație, cu care a fost dotată instituția

Cercetătorii buzoieni au ales să extragă ADN pentru prima dată dintr-un soi de pătlăgică vânătă, Danubiana, care nu se mai cultivă la noi în țară de zeci de ani.

"Am reușit pentru prima dată să facem o extracție de ADN. Am început cu un soi care nu mai este în cultură, valoros, pe care l-am recuperat de la o bancă de Resurse Genetice din afară. El a fost adus din Germania și America", a spus directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Costel Vînătoru.

Cercetătorii buzoieni au fost instruiți să lucreze pe aceste aparate de către o echipă de specialiști din domeniu, iar acum pot extrage ADN din toate plantele cultivate în România.

Cercetătorii testează viabilitatea și rezistența fiecărui soi

În afară de echipamentele necesare extracției de ADN vegetal, la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău există și un laborator de calitate a semințelor cu care cercetătorii testează viabilitatea și rezistența fiecărui soi.

De asemenea, instituția a achiziționat și o linie de echipamente cu care se poate determina dacă anumite plante au fost modificate genetic.

Odată cu aceste achiziții, Banca de Resurse Genetice Buzău va începe procedura de certificare internațională pentru laboratoarele sale.

Ar fi prima instituție de acest gen din țară care va avea această certificare internațională

×
Subiecte în articol: ADN vegetal
Citește mai multe din România Inteligentă
» Vezi toate știrile din România Inteligentă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close