Această cască are niște senzori care se lipesc de piele care măsoară activitatea electrică a creierului. Decâte ori noi gândim, creierul are o cu totul altă activitate electrică.
Această informație care este măsurată de senzori se transmite către calculator și calculatorul face o conexiune”, a spus inginer Marius-Valentin Drăgoi, doctorand.
Este modalitatea prin care piciorul bionic poate fi controlat cu puterea minții Invenția revoluționară în domeniul inteligenței artificiale și al roboticii aparține unui doctorand la Universitatea Politehnică, inginerul Marius-Valentin Drăgoi.
Premieră medicală în România
”În premieră, la o teză de doctorat se arată modul în care inteligența artificială aduce beneficii societății în ansamblul ei. Noi nu am auzit să se fi realizat așa ceva în România. Se lucrează în mod neinvaziv, pentru că la nivel mondial se poate să se opereze în acest fel, dar făcând operații, intervenții chirurgicale pe creier.
Noi lucrăm cu o cască neuronală și credem că am avut o lucrare de succes. Sunt multe îmbunătățiri pe care doctorandul le-am prezentat în lucrare. Noi suntem conștienți de faptul că e doar un început”, a precizat profesorul Anton Hadăr, coodonatorul proiectului.
Costurile de fabricație ale piciorului bionic controlat cu puterea minții se ridică la peste 30.000 de euro.