Grand Hotel Traian nu este doar o capodoperă a artei moderne ci şi un loc în care s-a scris istorie. A fost locul de adunare a poeţilor de la acea vreme şi a găzduit mari personalităţi, de la şefi de stat până la oameni de cultură şi artă.
Pe locul în care se află astăzi Hotelul Traian au existat anterior dughenele avocatului Scarlat Pastia, primarul orașului Iași în perioada 1877-1879. Deși magazinele din Piața Unirii și de pe străzile Arcu și Lăpușneanu îi aduceau un profit considerabil, edilul a decis să le demoleze pentru a ridica un teatru național. Mulțumit de calitatea podului Eiffel din Ungheni, Scarlat Pastia apelează tot la celebrul inginer francez Gustave Eiffel pentru realizarea proiectului clădirii.
Ca urmare a cheltuielilor de construcție foarte mari, Scarlat Pastia s-a îndatorat atât de mult încât a fost ruinat. Pentru a-și acoperi datoriile, a fost nevoit să cedeze imobilul către societatea Creditul Urban.
Ulterior, hotelul a trecut în proprietatea familiei evreiești Theitler. Afaceristul Adolf Theitler a murit în 1930, iar în 1942 imobilul a fost expropriat de la moștenitorii săi.
Hotelul Traian a fost naționalizat în anul 1950
În clădirea hotelului au avut loc evenimente importante, precum banchetul celei de-a XXI-a aniversări a Societății Literare "Junimea". În anul 1918, pentru o scurtă perioadă, în hotel a funcționat Guvernul României, când nemții au cucerit Muntenia.
De-a lungul timpului, în clădirea hotelului au poposit prinți și prințese, ambasadori, miniștri și președinți de state, oameni de cultură și artă sau oameni de afaceri.
Grand Hotel Traian dispune în prezent de 68 de camere dotate cu mobilier în stil clasic și facilități moderne.