Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă 100 de hectare de păduri noi în comuna Mârșani, prin PNRR. Localnicii s-au mobilizat pentru a-și salva terenurile

100 de hectare de păduri noi în comuna Mârșani, prin PNRR. Localnicii s-au mobilizat pentru a-și salva terenurile

În România, aproape o jumătate de milion de hectare de terenuri sunt afectate de degradare și deșertificare. Oltenia este una dintre cele mai expuse regiuni care fără împădurire riscă să devină Sahara României.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Feb 2024   •   12:30

Într-un sat din Dolj, localnicii s-au unit în asociație și au accesat fonduri PNRR prin Programul Național de Împădurire al Ministerului Mediului.

Este singura soluție pentru a-și salva pământurile și satul.

Comuna Mârșani din județul Dolj are 5.000 ha de terenuri nisipoase. Este una dintre cele mai aride zone din România, care, fără împădurire, riscă să devină în 50 de ani Sahara României.

Localnicii care dețin terenuri și-au dat seama că trebuie să se unească rapid ca să-și salveze pământurile și satul. Au format asociații și au accesat finanțările PNRR pentru împăduriri.

În ultimii ani s-au împădurit peste 1500 de hectare în această zonă, iar acum suntem la încheierea plantării primelor 100 de hectare prin programul PNRR.

Șeful ocolului silvic a fost sufletul campaniei de împădurire din zonă

"Ne-a ajutat, ne-a mișcat repede, a întocmit proiectul, s-a aprobat proiectul de plantare și cum observați acum toți mârșănenii sunt mulțumiți și în continuare plantăm.

Dacă nu ar exista împădurire în această zonă, ar însemna sărăcie.", a spus Constantin Ghencioiu, primarul comunei Mărșani. "Imaginați-vă ce ar fi însemnat să semnăm noi la minister 1400 de contracte cu 1400 de proiecte tehnice. 1400 de vizite în teren ale gărzilor forestiere", a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Studiile arată că anual, din cauza deșertificării, în sudul României, se pierd aproape 1.000 de hectare de soluri fertile

Iar Doljul este cea mai expusă zonă din țară deoarece fenomenul a fost amplificat, cu mulți ani în urmă, de dispariția pădurilor și a perdelelor forestiere.

Hectarele de teren pe care au fost plantați arbori în urmă cu 10 ani la Mârșani, Dolj, sunt o dovadă că deșertificarea poate fi oprită. Cu o condiție – să alegi arbori care se adaptează terenului nisipos din Oltenia.

După 10 ani, odată cu împădurirea primelor suprafețe aride din Dolj, zona a prins viață.

Suprafața împădurită a județului Dolj va crește cu 12% până în 2026, cu ajutorul fondurilor PNRR. Asta înseamnă 10 mii de hectare de păduri noi.

Peste 56 de mii de hectare de păduri noi vor fi plantate până în 2026, cu bani din PNRR, în special pe terenuri afectate de calamități naturale sau tăieri masive de arbori.

În România, aproape o jumătate de milion de hectare de terenuri sunt afectate de deșertificare și degradare.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close