Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Detalii exclusive despre primul centru de cercetare în inteligenţa artificială din România

Detalii exclusive despre primul centru de cercetare în inteligenţa artificială din România

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:18 31 Mai 2024 Modificat la 18:18 31 Mai 2024

O universitate din România a demarat construcția primului centru de cercetare în inteligența artificială, printr-o investiție de peste 105 milioane de lei.

Este un proiect ambițios, care sigur că își propune să dezvolte pe de o parte capacitățile de folosire a inteligenței artificiale, dar în același timp să ne arate și cum putem la un moment dat să o stăpânim.

Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială își propune să dezvolte o infrastructură specializată care să faciliteze elaborarea de modele experimentale, prototipuri, tehnologii și produse noi bazate pe inteligență artificială.

Această infrastructură va facilita transferul tehnologic al acestor soluții inovative către mediul economic și comunitate.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi urmări imagini cu noul centru pentru cercetare în inteligența artificială din România.

"România are o șansă uriașă prin acest centru de cercetare, prin finanțările din fonduri europene care vin prin Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării pentru inteligența artificială.

Deja avem profilați peste 60 de milioane de euro pentru a finanța acest proiect uriaș. Și ce e foarte important, avem resurse umană de foarte bună calitate, ceea ce ne creează competitivitate pe piața mondială, atunci când vorbim despre pro-producția de software și când vorbim despre cercetare. E un avantaj uriaș", spune Bogdan Iovan, ministrul Digitalizării.

Clădirea dedicată laboratoarelor de cercetare în inteligență artificială va fi amplasată în campusul Universității Tehnice din Cluj-Napoca și va acoperi o suprafață de 2.028m². Acest edificiu, cu o suprafață totală de 13.850m² va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferințe și spații colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilități de cercetare, echipamente de înaltă performanță și infrastructură IT de ultimă generație.

"Există departament care va lucra în zona de aplicații de inteligență artificială în medicină, deci aplicații medicale. Există apoi un departament care se va ocupa de drone și roboți. Un alt departament se va ocupa de blockchain, un alt departament se va ocupa de securitate cibernetică ș.a.m.d", spune Vasile Ţopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. 

La finalul evenimentului, un braț robotic a îngropat o capsulă a timpului, care conține diverse mesaje.

×
x close