Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Noul drum al gazelor în contextul războiului din Ucraina. Soluţiile găsite de specialişti la conferinţa România Inteligentă

Noul drum al gazelor în contextul războiului din Ucraina. Soluţiile găsite de specialişti la conferinţa România Inteligentă

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:36 10 Mar 2022 Modificat la 17:36 10 Mar 2022
noul drum al gazelor romania inteligenta
Noul drum al gazelor în contextul războiului din Ucraina. Soluţiile găsite de specialişti la conferinţa România Inteligentă Sursa foto: Getty Images | Ian Forsyth / Stringer

Noul drum al gazelor naturale este incert, din cauza conflictului ruso-ucrainean. Fie că prețurile în energie pur și simplu explodează, fie că resursele sunt puține, echilibrul trebuie restabilit, iar autoritățile au înțeles acest lucru.

Avem nevoie de gaz, iar de preferat ar fi să fie al nostru. Pentru a ieși însă din această spirală, singura metodă pare să fie deblocarea legii off-shore.

"Cred că este clar pentru toată lumea, atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană, că este obligatoriu să reducem dependenţa de gazul rusesc. Fac un apel, ca membru al guvernului, către toţi decidenţii politici, către Parlament, să venim cât mai repede cu o soluţie privind legea off-shore. Este imposibil ca România, în acest moment, având această rezervă majoră, care ar putea să salveze o parte din dependenţa europeană, să se încurce în decizia politică de aprobare a legii off-shore", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Ministrul Economiei este optimist și speră că aceasta ar putea fi aprobată în câteva săptămâni. Vestea bună este că și în lipsa legii off-shore am reușit să ne mișcăm. Cu pași mici, ce-i drept, dar în acestă vară am putea beneficia de noi surse de gaz românesc.

"O companie este aproape de final în ceea ce înseamnă extragerea gazelor dintr-un zăcământ mai mic. Ministerul Energiei este în procedură de semnare a procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, lucru pe care îl privim cu optimism în ceea ce priveşte începerea exploatării acestui zăcământ şi aşteptăm primele molecule de gaze naturale în sistemul naţional de transport cât mai repede", a explicat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

În plus, Guvernul, împreună cu Transgaz, caută și surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale, iar una dintre ele ar putea fi Azerbaijan.

"Avem posibilitatea să preluăm. Posibilitatea efectivă de a aduce gazele azere depinde de finalizarea acelui interconector. Este vorba de interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria, un segment nu foarte lung, o conductă de 182 de kilometri şi care practic ar asigura coridorul de transport al gazelor", a declarat Bogdan Constantin Andronic, directorul Departamentului Fonduri Europene şi Relaţii Internaţional al Transgaz.

Potențial avem și în zăcămintele on-shore, dar avem nevoie de investiții.

"România exploatează gaze naturale de peste 100 de ani şi din acest motiv investitorii alocă sume semnificative de ordinul miliardelor de lei în fiecare an pentru investiţii şi în sectorul on-shore. Acestea pot să aibă de la un minim de o jumătate de an sau doi trei ani, deci ciclul e mult mai scurt decât pe off-shore, însă, în continuare, sunt necesare investiţii semnificative şi în această zonă şi, bineînţeles, cadrul legislativ echilibrat, corect", a precizat Adrian Badea, vicepreşedintele Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina poate duce inclusiv la regândirea Green Deal-ului. Deși gazul natural a fost deja aprobat ca parte din mixul energetic al tranziției către o energie verde, sunt din ce în ce mai multe voci care spun că și carbunele ar putea fi reutilizat.

Pentru România, acest lucru ar putea reprezenta o gură de oxigen, pentru că ne-ar permite să suplinim o parte din energia care ne poate lipsi în perioada următoare.

×
x close