Arborii sunt analizați cu ajutorul unui aparat special, asemănător cu un tomograf, care oferă date precise despre sănătatea truchiului, dar și a rădăcinii.
Astfel, autoritățile locale vor ști dacă un copac va cădea la următoarea vijelie și vor putea lua măsuri la timp.
Șase angajați ai Primăriei Brăila au fost instruiți pentru a efectua expertize asupra copacilor din oraș, cu ajutorul noului aparat.
Mai multe cuie sunt bătute în scoarța arborilor, iar prin intermediul undelor electrice și sonore transmise de dispozitiv, se poate afla dacă există putregai în interiorul copacilor.
Echipamentul de ultimă generație este capabil să realizeze o diagnoză precisă a sănătății arborilor, indiferent de specie, furnizând informații extrem de importante pentru a determina riscul de prăbușire al copacilor.
Aparatul va fi folosit și atunci când cetățenii vor solicita tăierea copacilor, dar și atunci când aceștia se împotrivesc îndepărtării anumitor arbori.
"Au fost situaţii neplăcute când au mers să taie un copac, iar locatarii au protestat. Pe de alta parte, tot în urma unor sesizări, nu am tăiat anumiţi pomi, iar aceştia s-au prăbuşit la furtuni.
Şi, atunci, pentru a nu mai exista nimic interpretabil, am considerat că acest aparat este foarte inovativ, modern şi trebuie să-l achiziţionăm", a spus Marian Dragomir, primarul din Brăila.
Investiția a costat 120.000 de lei, iar după recensământul arborilor, aceștia vor fi etichetați și urmăriți periodic.