Programul "O minte sclipitoare" vine in ajutorul lor, astfel încât ei să se poată dezvolta așa cum trebuie.
Doar 1 din 100 de copii români cu inteligenţă peste medie ajunge să își dezvolte la maximum potențialul nativ. Aceste statistici se pot schimba însă in bine prin programul "O minte sclipitoare", dedicat copiilor supradotați cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani, in cadrul căruia elevii sunt consiliați si vor afla care sunt ariile care trebuie îmbunătățite.
"Este un program gratuit, cred că asta este cel mai important lucru, pentru că avem foarte mulți copii supradotați în România, dar nu toată lumea își permite din punct de vedere financiar să-și stimuleze copiii", precizează psiholoaga Gabriela Maalouf.
Din cauza lipsei stimulării și a educației specifice, abilitatea lor excepțională se pierde, mai ales dacă au parte de un mediu educațional sau familial necorespunzător. Tocmai de aceea si profesorii sunt învățați cum sa ajute acești copii sa își atingă potențialul maxim.
"Trăim în zona asta de prejudecată, ne e rușine să cerem ajutorul câteodată sau nu știm cui să cerem ajutorul și rămânem în acest punct, chiar dacă avem un potențial foarte mare", a mai explicat Gabriela Maalouf.
Copiii supradotaţi se remarcă de când sunt foarte mici, însă semnele pot fi confundate cu trăsături negative. Deşi extrem de curioşi, ei pot părea mai timizi şi rezervaţi.
"De exemplu, ei pot să doarmă un pic mai puțin decât ceilalți copii și părinții să spună `aoleu, ce copil agitat am!`. Își doresc să exploreze cât mai mult lumea. De obicei, IQ-ul este destul de mare, peste 130, dar dezvoltarea lor socio emoțională este mai scăzută. Nu se încadrează în grupul social de aceeași vârstă, caută cu preponderență compania adulților sau copiilor mai mici", a declarat psiholoaga Gabriela Maalouf.
Deşi există de 16 ani o lege care obligă statul să implementeze programe pentru copiii cu inteligenţă peste medie, aceasta nu s-a aplicat niciodată.