"În tot acest ecosistem trebuie să avem cercetare, dezvoltare, inovare, trebuie să avem economie și educație. Lucrurile încep din faza incipientă, din momentul în care tinerii au dorința de inovare pe care școala ar putea să o stimuleze", a spus Florin Spătaru.
"Atunci când lucram în economia privată, am observat că organizațiile făceau prea puțin pentru educație, pentru stimularea inovării, care ulterior se regăsește în gradul de absorbție și retenție a tinerilor.
Avem semnale pozitive, pentru că vedem, din ce în ce mai mult, că economia reală nu mai include doar zona de producție, activități care presupun forță de muncă umană, ci vedem dezvoltări integrate în care avem și centrele de inovare tehnologică.
Am încurajat companiile care investesc în România să vină atât cu partea de cercetare-dezvoltare dar și cu partea de producție.
Sunt din ce în ce mai multe companii care se uită în acest moment de talentele românești. Nu cele pe care le vor atrase în străinătate, ci talentele românești care vor să rămână în țară și să dezvolte aceste centre.
În industria auto, 50% dintre proiectele care vizează senzorii, și tot ce însemnă partea de automatizare, sunt dezvoltate în România. Industria s-a orientat foarte bine către aceste talente", a mai precizat Ministrul Economiei.
Temele Conferinței Naționale România Inteligentă, "Parcul Științific și Tehnologic Măgurele – drumul de la inovație și cercetare la dezvoltare și progres"
Prezentările, dezbaterile și schimbul de informații au oferit o perspectivă clară și completă asupra obiectivului Magurele Science Park (MSP) dezvoltarea antreprenoriatului inovator la nivel regional și național, prin crearea de legături între industrie și cercetare și prin asigurarea cadrului necesar dialogului permanent între cele două.
La conferința "Parcul Științific și Tehnologic Măgurele – drumul de la inovație și cercetare la dezvoltare și progres" au participat reprezentanți ai Guvernului României, Parlamentului Românei, Academiei Române, Primăriei Orașului Măgurele precum și ai institutelor de cercetare.
Temele Conferinței Naționale “România Inteligentă”, București 8 septembrie 2022
- Parcul Științific și Tehnologic Măgurele - drumul de la proiect la finanțare și la realizare.
- Noi industrii născute din noile tehnologii.
- Educație de calitate conexată cu o piață dinamică a muncii.
- Investițiile în infrastructură - calea spre dezvoltare urbană sustenabilă și durabilă în Măgurele.
- Șanse și soluții de dezvoltare în sudul Capitalei.
- Cercetarea și inovarea - marile atuuri ale României insuficient valorificate.