Banii sunt o necesitate ca dezvoltarea să se realizeze concomitent atât pentru sectorul public, cât şi pentru cel privat.
Dezbaterile au avut loc la conferința "Digitalizarea României - Proiect de ţară", organizată de Antena 3 CNN prin proiectul România Inteligentă.
Mediul de afaceri este încă reticent la digitalizare, iar unul dintre primele motive este lipsa fondurilor.
"Opt din 10 întreprinzător, în ceea ce înseamnă procesul de digitalizare, alocă resursele proprii.
N-ar trebui să ridicăm acest procent și din ce în ce mai multe finanțări, dacă nu să fie dedicate digitalizării, să aibă componentă de digitalizare.
Am discutat și cu Ministerul Economiei și am propus ca în toate finanțările naționale pentru întreprinzători, de tip start-up, pentru microindustrializare, pentru femeile întreprinzători ș.a.m.d. să existe o componentă, un pachet de digitalizare", a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
"Punctual. Referitor la ceea ce pot să fac IMM-urile pentru digitalizare, în momentul de față este deschis un apel valabil până în 31 decembrie la nivelul Ministerul Economiei, prin care 2.000 de companii pot să aplice pentru o finanțare de 17.000 de euro pentru tot ceea ce înseamnă competențe digitale ale angajaților", a spus Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.
Însă este nevoie de fonduri și pentru tehnologizare
"Îi propun chiar acum domnului Jianu un parteneriat deschis, poate chiar un protocol semnat între ministerul nostru, ADR, organizația pe care o conduce, pentru a avea acest dialog deschis și către IMM-uri.
Avem banii, știm ce vrem să facem cu ei, avem partenerii, avem legislație, nu ne mai poate împiedica nimic, doar trebuie să pună toată lumea osul la muncă serios și din punctul ăsta de vedere, privatul este un partener foarte bun", a mai precizat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.
De altfel, dezvoltare trebuie să fie unitară, spun autoritățile
"Autoritatea pentru Digitalizarea României, în sensul ăsta, încearcă să dea și o direcție sau a încercat.
Pot să spun de la modul cum s-au așezat sau cum se discută astăzi, complementaritățile între fonduri, complementaritățile din programul național de redresare și reziliență cu finanțările din perioada 21-27.
Este o viziune strategică. Finanțări există. Există și prin alte programe europene, prin programe europene regionale dedicate IMM-urilor", a spus Cristian Dragoș Vlad, președintele ADR.
Dezbaterile au avut loc cu ocazia lansării reuniunii bordului Consiliului Național pentru transformare digitală.