Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Maramureş, judeţul din România în care investiţiile în sistemul sanitar salvează pacienţii

Maramureş, judeţul din România în care investiţiile în sistemul sanitar salvează pacienţii

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 08:55 12 Mar 2024 Modificat la 08:55 12 Mar 2024

Cum reușesc autoritățile în Maramureș să-și formeze și păstreze resursa umană, este o experiență care merită împărtășită.

La Conferința România Inteligentă "Sănătatea maramureșenilor - grijă prezentului, investiție pentru viitor" organizată de Antena 3 CNN la Baia Mare, au fost găsite câteva dintre soluțiile pentru tot mai vizibila criză de personal din spitalele noastre. Una dintre rezolvări a venit cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca.

"Acest proiect, care este abia la început şi care merge foarte bine şi are perspective de a se dezvolta, avem deja 60 de studente la asistenţă medicală în anul I. Sâmbătă susţinem, aici în Baia Mare, un examen de pregătire pentru admiterea din acest an din Cluj şi sunt deja înscrişi peste 220 de candidaţi din Baia Mare", a declarat prof. dr. Daniel Mureşan, preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca.

"Noi am încercat să fim cât se poate de echilibraţi în ceea ce priveşte managementul spitalelor din subordine, şi în ceea ce priveşte DGASPC, pentru că angajările, orice tip de angajare înseamnă un buget în plus de la Consiliul Judeţean Maramureş, ceea ce înseamnă un impact major pe bugetul nostru", a explicat Ionel-Ovidiu Bogdan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Pentru unele dintre specializările noi cum ar fi psihoterapiile sau terapia cu animale, nu numai că nu există decontare la Casa de Sănătate, dar este foarte dificilă formarea și recrutarea personalului.

"Terapia cu animale, cine ştie cum se face în România? Cine face în România? Cine e pregătit în România? Am descoperit acum recent, spunea domnul preşedinte, în 2022 a apărut în nomenclatorul profesiilor din România profesia de terapeut cu animale, dar cine îi pregăteşte? Cum îi pregăteşte? Unde îi pregăteşte? Încă nu este foarte clar pentru noi", a precizat dr. Bogdan Lucian, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

"Ar trebui să discutăm despre ce înseamnă să formezi un terapeut. Omul contează în primul rând. Nu ai oameni, nu poţi să faci terapie. Partea de formare, pentru noi înseamnă aproximativ 10.000 de euro pe angajat. Noi avem norocul că suntem bine văzuţi în comunitate şi am strâns lângă noi oameni care ne ajută, sponsori, donatori", a declarat Andreea-Codruţa Iaţu, director executiv al Asociaţiei Autism Baia Mare.

Investițiile în sănătate din Maramureș au transformat Baia Mare într-o destinație salvatoare pentru foarte mulți pacienți veniți și din Sălaj și din Satu Mare.

×
x close