Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Lucrurile bune pe care România le-a învăţat din pandemie. Prof. dr. Streinu-Cercel: "Am convingerea că viitorii arhitecţi de spitale vor ţine cont de ele"

Lucrurile bune pe care România le-a învăţat din pandemie. Prof. dr. Streinu-Cercel: "Am convingerea că viitorii arhitecţi de spitale vor ţine cont de ele"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:05 23 Mai 2023 Modificat la 11:08 23 Mai 2023
adrian streinu cercel antena 3 cnn
Lucrurile bune pe care România le-a învăţat din pandemia COVID. Prof. dr. Streinu-Cercel: "Am convingerea că viitorii arhitecţi de spitale vor ţine cont de ele" Sursa foto: Antena 3 CNN

Ţara noastră a fost pregătită pentru un început al pandemiei, campania de vaccinare a început bine, dar apoi, peste valurile de COVID au apărut şi părerologii sau antivacciniştii.

Un lucru pe care specialiştii români l-au avut de învăţat în urma pandemiei a fost, spre exemplu, redesenarea circuitelor de la nivelul spitalelor, de care medicii infecţionişti speră ca viitori arhitecţi să ţină cont atunci când vor construi noi unităţi medicale.

"România a fost pregătită să facă faţă unui început de pandemie prin reţeaua de centre naţionale de boli infecţioase, unde începând cu alertele de Ebola, noi ne-am pregătit inclusiv cu exerciţii de echipare şi dezechipare, în aşa fel încât personalul medical să fie în siguranţă şi să nu se contamineze, şi asta la nivelul întregii ţări.

Ulterior, lucrurile s-au complicat după ce au apărut toate acele valuri de COVID, dar ştiam şi cu toţii ceva carte, vorbesc de epidemiologia de teren, şi am ştiut cum să ne orientăm la teren.

Ca dovadă, dacă tragem linie la sfârşit, România nu a trecut prin ce a trecut Italia, cu tot sistemul ei de sănătate.

Altfel spus, sistemul nostru de sănătate a fost mai cooperant şi rezistent în ce priveşte măsurile de intervenţie luate în teren.

Am pierdut aproximativ 70.000 de oameni, ceea ce reprezintă o catastrofă din punctul meu de vedere, poate puteam să ne descurcăm mai bine, dar nu aveam nici medicamentele necesare şi am devenit cu toţi părerologi, au apărut apoi toţi cei care ştiau foarte bine ce e cu vaccinul. Acest ARN mesager e mură în gură pentru organismul uman. Au apărut apoi trăznăi peste trăznăi, cu proteina spike.

Campania de vaccinare a început foarte bine, dar s-a prăbuşit ca un castel de nisip când au apărut antivacciniştii. Noi, doctorii, ne-am văzut de treabă şi am stat zi şi noapte şi am văzut cum se construiesc circuitele.

Noi, doctorii, am învăţat cum să redesenăm circuitele la nivelul spitalelor, la nivel de spital monobloc sau nu, oricum ele au rămas în mintea noastră şi a organizatorilor din sănătate, şi am convingerea că viitorii arhitecţi de spitale vor ţine cont de modalitatea de constituire a acestor circuite pentru că sunt cu totul şi cu totul diferite faţă de ciclurile clasice, deci avem şi lucruri bune pe care le-am învăţat", a declarat marţi prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comisie pentru Sănătate şi Familie din Senat, la conferinţa Antena 3 CNN, "Iaşi - polul excelenţei în sănătate".

Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul, a organizat marţi, în cadrul proiectului România Inteligentă, conferinţa naţională "Iaşi - polul excelenţei în sănătate".

IAȘI - POLUL EXCELENȚEI ÎN SĂNĂTATE

IAȘI - POLUL EXCELENȚEI ÎN SĂNĂTATE

Publicată de Antena 3 pe Luni, 22 mai 2023

×
TOP articole
x close