Autoritățile locale din Craiova au găsit o soluție inteligentă pentru a extinde spațiile verzi, iar aspectul orașului va fi transformat complet.
Pereții blocurilor noi din municipiu vor fi îmbrăcați în plante naturale, dacă în fața imobilelor nu vor exista grădini. O școală a fost primul beneficiar al proiectului pilot.
Întrebată în cât timp vom vedea aceste fațade verzi pe toate clădirile noi, Lia Olguţa Vasilescu a spus:
"Deși stăm foarte bine la ceea ce înseamnă numărul de spații verzi pe cap de locuitor, adică suntem orașul după Brașov, al doilea din România care are cea mai mare suprafață verde raportată la numărul de locuitori, ne-am gândit că totuși nu este suficient că s-au construit foarte multe blocuri în ultimii ani de zile care au sufocat efectiv spațiile verzi, pentru că, din păcate, nici legislația nu ne ajută.
Acum 2 ani a fost schimbată în Parlamentul României legea care prevedea că pe suprafețele verzi nu se pot face construcții de către privați.
Privații pot acum să construiască. Obligația a rămas doar pentru autoritățile publice să nu poată să construiască. Și atunci ne-am gândit că trebuie să găsim o altă variantă.
Vrei să construiești bloc foarte bine? Trebuie să-mi asiguri 20 % suprafață verde. Nu ai loc la sol pentru că trebuie să faci locuri de parcare.
Atunci poți să te ridici pe cu această suprafață verde pe verticală. Este un proiect pilot pe care noi le-am făcut pe o școală din Craiova.
Arată senzațional de bine. Un astfel de perete a fost 50.000 de euro această suprafață verde care s-a făcut pe acest proiect pilot.
Este adevărat că, probabil, dacă suprafețele vor fi mult mai mari și raportate la blocuri, automat prețurile vor scădea, pentru că așa se întâmplă de fiecare dată când nu este vorba de un proiect pilot, ci este vorba despre o adevărată industrie care se poate dezvolta.
Deci, din punctul acesta de vedere, constructorii știu deja ce-i așteaptă. Cei care au intrat cu Certificatele de Urbanism de anul trecut de când am aprobat această strategie verde pentru orașul Craiova, știu ce au de plantat.
Programul Green City face parte dintr-un proiect finanțată de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare
Da, este făcut cadou orașului Craiova. Este, de asemenea, studiu făcut de o firmă de nivel internațional care a lucrat pentru mai multe capitale europene.
Ce mai cuprinde programul Green City
Reamenajăm foarte multe parcuri și, de asemenea, foarte multe locuri virane care există. De exemplu, fosta groapă de gunoi a Craiovei din Valea Șarpelui va fi amenajată anul viitor ca și parc o mare parte suprafață verde, o mare parte cu panouri solare.
De asemenea, lucrăm pe o zonă unde a fost un canal foarte urât mirositor, pe care a reușit să-l casetăm acum câțiva ani şi va deveni un parc tematic și cu foarte mult spațiu verde.
Deci încercăm să ne extindem oriunde se poate să plantăm ceva, astfel încât orașul Craiova, care deja este verde să fie și mai verde", a explicat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei la Antena 3.